Neerwaartse trend voor Amerikaanse aandelen, zal bitcoin volgen?

De neerwaartse trend van de Amerikaanse aandelenmarkt lijkt bevestigd door de daling van de Nasdaq 100 onder het in augustus 2023 gemaakte dieptepunt. Vanaf juli is de Nasdaq met 9 procent gedaald naar de huidige koers van 13.063 punten. Nu is de grote vraag of de bitcoin koers de dalingen van de Nasdaq 100 zal volgen.

Amerikaanse aandelen in de problemen

Overigens is het niet alleen de Nasdaq 100 die momenteel slecht presteert. Ook de Dow Jones Industrial Average is met 5,6 procent gevallen sinds het begin van augustus. Verder is ook de S&P 500 met 7 procent gedaald vanaf de neerwaartse trend die in juli begon.

Opvallend is dat de S&P 500 met 340 punten daalde sinds de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) een recessie uit zijn verwachtingen haalde.

Neerwaartse trend voor Amerikaanse aandelen, zal bitcoin volgen?

In de bovenstaande grafiek is te zien hoe de Federal Reserve vrijwel exact op de top van de S&P 500 in 2023 aankondigde dat een recessie niet meer in de lijn der verwachting ligt.

Bitcoin is sinds zijn hoogtepunt van medio april ook met ongeveer 20 procent gedaald en lijkt al wat langer in een neerwaartse trend te zitten. Moeten we ons nog meer zorgen maken?

Rode oktobermaand aanstaande?

De grote vraag is of er nu een rode oktobermaand aankomt voor bitcoin. Waar de maand oktober voor bitcoin over het algemeen een sterke maand is, geldt dat niet voor de traditionele financiële wereld. In die wereld is de maand oktober er vooral eentje om bang voor te zijn.

Zo vond in oktober bijvoorbeeld de grote bankenpaniek van 1907 plaats, zagen we de grote aandelencrash in oktober 1929 en vond de Zwarte Maandag van 1987 ook plaats in oktober.

Voor bitcoin was de oktobermaand in 2022 er eentje van relatieve stabiliteit en hetzelfde geldt voor 2020. Als de geschiedenis zich herhaalt hoeven we ons geen zorgen te maken.

Het probleem is dat de situatie nu anders lijkt en dat het heel goed mogelijk is dat ook bitcoin de Nasdaq 100 en de andere Amerikaanse aandelenindices achterna gaat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....