Dit is waarom de bitcoin koers niet stijgt

De bitcoin koers zit al maanden in dezelfde range en het lukt de bulls maar niet om het positieve momentum van begin 2023 te herpakken. Hoe kan dat toch? Het antwoord lijkt te liggen in de wereldwijde liquiditeit, die sinds enige tijd dalende is. We moeten dus wachten op een nieuwe toename van de liquiditeit, maar wat is die liquiditeit eigenlijk?

Wat is de wereldwijde liquiditeit?

Als het in de financiële wereld over liquiditeit gaat, dan gaat het over het algemeen over de geldhoeveelheid. In dit geval over de geldhoeveelheid in het complete financiële systeem.

De geldhoeveelheid in het financiële systeem is onder andere afhankelijk van het beleid van centrale banken. Die proberen de geldhoeveelheid (vooral in de Westerse wereld) te beperken om de inflatie te bevechten.

Nu lijkt de afname van de wereldwijde liquiditeit te vertragen en dat is een goed teken voor bitcoin.

Dit is waarom de bitcoin koers niet stijgt

Hoe meer geld er in het systeem is, hoe meer investeerders naar bitcoin zullen kijken als een interessant alternatief voor aandelen, goud, fiatgeld en andere middelen om vermogen in te bewaren.

Wat bitcoin volgens Jamie Coutts van Bloomberg Intelligence nodig heeft is groene kandelaren in de bovenstaande grafiek.

Wachten op 2024

Het lijkt wat dat betreft echt een kwestie van wachten op het jaar 2024. Dan verwacht bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank de eerste renteverlagingen te doen, maar krijgen we ook de volgende Bitcoin Halving.

Tot nu toe was dat iedere keer een gigantisch belangrijk moment voor bitcoin en duurde het na een halving niet lang voordat een nieuwe bullrun begon.

Als klap op de vuurpijl hebben we ook nog de wildcard van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten van Amerika. Die zou er in 2024 zomaar eens kunnen komen dankzij de aanvraag van het grote BlackRock en de overwinning van Grayscale in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....