Bitcoin fonds in New York haalde al $140 miljoen op, connecties met Wall Street

New York Digital Investment Group (NYDIG) maakte eerder vandaag bekend dat het bijna $140 miljoen aan investeringen heeft opgehaald voor een bitcoin (BTC) fonds, dat meldt Forbes. Het bedrijf ontving in 2018 al een BitLicense van de staat New York.

NYDIG is de eigenaar van het fonds, beleggers kunnen daarin investeren. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om beleggingen in bitcoin futures. Zo kunnen investeerders zich blootstellen aan bitcoin zonder zelf BTC te kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin fonds

Dit fonds was tot voor kort relatief onbekend. Maar in een aanvraag voor een uitzonderingspositie voor het fonds moest men toch duidelijk aangeven waar het om gaat. Zij deden deze aanvraag bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële waakhond van het land.

De NYDIG heet formeel gezien Bitcoin Yield Enhancement Fund LP. De verkoop van het fonds startte een week geleden (op 5 mei). Het is een pooled investment fund, wat betekent dat er meerdere investeerders aan meedoen om het kapitaal op te halen.

Hoewel er weinig bekend is over het nieuwe fonds, is er al wel eens eerder een soortgelijke investering gedaan in NYDIG. Destijds was dat met het Bitcoin Strategy Fund en dit werd geadviseerd door Stone Ridge Asset Management LLC. Zij fungeren als adviseur en hebben $15 miljard onder hun hoede. Ze hebben goede banden met Ben Lawsky.

Wall Street Sheriff

Lawsky regelde de BitLicense voor NYDIG en hij is voormalig mede-voorzitter en gouverneur van de Cyber Security Advisory Board van New York.

Bitcoin bedrijven die in in New York actief willen zijn moeten zo’n BitLicense krijgen. En dat lukt lang niet iedereen, er gaat een strenge procedure aan vooraf.

Lawsky was ook de voormalig inspecteur van financiële diensten in de staat New York en staat ook wel bekend als de ‘sheriff van Wall Street’. In zijn ambtsperiode vanaf mei 2011 deelde hij al zes miljard dollar aan boetes uit aan financiële instellingen.

In juni 2015 verliet Lawsky zijn post en de maand daarop lanceerde hij formeel de Lawsky Group. Hiermee werkt hij aan regelgeving voor financiële diensten.

Vier jaar later, in december 2019 keurde de SEC het NYDIG Bitcoin Strategy Fund, een portfolio fonds in de Stone Ridge Trust VI, goed voor cash afgewikkelde bitcoin futures contracten. Hierbij adviseerde Stone Ridge. Op dit moment is het onduidelijk of Stone Ridge ook bij dit nieuwe fonds betrokken is.

De mede-oprichter van Stonde Ridge staat overigens ook vermeld als CEO van NYDIG Execution LLC.

Een nieuwe fase

Het nieuws van het nieuwe bitcoin fonds komt op een interessant moment. Vorige week maakte JP Morgan bekend dat het zijn eerste twee bankrekeningen had geopend voor bitcoin beurzen Coinbase en Gemini.

Wallstreet biedt nu dus services aan aan de grootste bitcoin beurzen van het land.

Vorige week kondigde investeringsmaatschappij 3iQ aan dat het $48 miljoen had opgehaald voor een op de beurs verhandeld product op de Toronto Stock Exchange.

Het lijken allemaal indicatoren van een volgende fase die Bitcoin tegemoet gaat. PlanB schreef hierover in zijn Stock to Flow Cross Asset (S2FX) model.

Kom tot slot ook eens langs in onze Telegram chat om door te praten over deze ontwikkelingen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfonds