Nieuw BitVM-voorstel brengt smart contracts naar Bitcoin

Bitcoin (BTC) ontwikkelaar Robin Linus heeft een nieuwe benadering gevonden om willekeurige berekeningen op bitcoin mogelijk te maken via BitVM, zonder dat er een soft fork nodig is. De ontwikkelaar zegt dat de technologie "elke berekenbare functie op Bitcoin kan verifiëren."

Het voorstel van Linus, getiteld "BitVM: Compute Anything on Bitcoin", schetst een methode voor bitcoin om zoals ethereum (ETH) met smart contracts te laten werken zonder dat het protocol in gevaar komt.

BitVM opent de deur naar meer veelzijdige bitcoincontracten waarvan eerder is aangenomen dat ze een soft fork nodig hadden voor implementatie. Linus zegt dat de technologie "elke berekenbare functie op bitcoin is te verifiëren."

"De BitVM creëert een nieuw ontwerpdomein voor bitcoincontracten en ook voor off-chain berekeningen."

Technisch gezien vertoont BitVM overeenkomsten met Ethereum's Optimistic Rollups. Het maakt namelijk gebruik van een bewijzer- en verifier-systeem, waardoor de verifier de bewijzer kan onderzoeken en straffen voor het doen van valse claims.

Bovendien is in de whitepaper te lezen dat BitVM de rekenmogelijkheden van bitcoin kan uitbreiden buiten zijn traditionele functies, waaronder handtekeningen, timelocks en hash locks. Het kan nieuwe functies, zoals ondersteuning voor toepassingen zoals Chess, Go of Poker, en de geldigheid van bewijzen in bitcoincontracten verifiëren.

Wat zeggen bitcoiners over deze nieuwe vinding?

De cryptogemeenschap heeft gemengde gevoelens gereageerd op het BitVM-voorstel. Belangrijke stakeholders, waaronder Paolo Ardoino, de CTO van Tether (USDT), hebben optimisme geuit over de ontwikkeling, terwijl anderen vragen hebben gesteld.

Dan Robinson, een onderzoeker bij venture capital firma Paradigm, wijst op een beperking van BitVM, namelijk dat "het niet is te gebruiken in rollups of andere multiparty toepassingen" omdat het "alleen werkt voor twee partijen."

Ook "Fluffypony", ontwikkelaar bij Monero, legt de werking uit aan podcaster Peter McCormack.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...