Nieuw record voor bitcoin: gerealiseerde marktkapitalisatie van $378 miljard

Bitcoin (BTC) is meer dan alleen de dagprijs. In deze update bespreken we drie opmerkelijke trends in de wereld van BTC.

1. Nieuw record: $378 miljard

De bitcoin prijs schoot vandaag even voorbij $48.000 maar viel weer snel terug naar $46.400. Toch is er een nieuw record gevestigd: de gerealiseerde marktkapitalsatie staat op $378 miljard!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een alternatieve manier om de waarde van de totale bitcoin in omloop te meten. Bij deze statistiek wordt gebruik gemaakt van de dagprijs op het moment dat de bitcoin voor het laatst werd verplaatst.

De huidige marktkapitalisatie staat op ruim $871 miljard op het moment van schrijven. Dat getal komt tot stand door de dagprijs van bitcoin te vermenigvuldigen met het aantal bitcoin in omloop. Sommige analisten vinden de 'realized market cap' of 'gerealiseerde' marktkapitalisatie een nuttigere statistiek dan de normale marktkapitalisatie.

TXMCtrades legt op Twitter goed uit wat je met on-chain analyse kunt. Aan de hand van de bitcoin blockchain kunnen we veel dingen aflezen. Daaruit kun je voorzichtige conclusies trekken, maar je kunt ook vooral zien wat er op het netwerk gebeurt en wat er in het verleden gebeurde.

2. Stock-to-Flow

Tijd voor een Stock-to-Flow update!

De Nederlandse anonieme quant Plan B kwam met een model om de schaarste van bitcoin in kaart te brengen. Dit model probeert aan de hand van de verhouding tussen het aantal bitcoin in omloop en dat wat nog vrijkomt.

De S2F ratio is een berekening met behulp van de ‘stock’ (de totale hoeveelheid die beschikbaar is) van het product te delen door de ‘flow’ (de nieuwe productie), oftewel: S2F ratio = Stock / Flow.

Wanneer de koers dit model enigszins volgt krijgen we dit jaar en in 2022 nog prijzen van $100.000 tot $288.000 per BTC. Die bedragen lijken nog ver weg, maar het model staat nog. Ondanks dat de prijs recentelijk nog onder de grens van $30.000 dook.

Dit soort modellen zijn géén voorspellingen en je kunt er niet naar handelen. Wel is het een manier om mogelijke scenario's in kaart te brengen. Met het bitcoin Stock-to-Flow model heeft Plan B een van de meest populaire modellen van het moment geïntroduceerd.

3. Bitcoin mining

Het minen van Bitcoin is gisteren een stukje moeilijker geworden. 7,3% om precies te zijn. Het is de standaard tweewekelijkse (om de 2016 blocks) verandering van de moeilijkheidsgraad van het netwerk.

Het is de tweede positieve verandering van de mining-moeilijkheid van Bitcoin sinds China in mei hardhandig begon op te treden tegen de mining industrie. De rekenkracht van Bitcoin daalde met 55%, en daardoor daalde ook de mining difficulty flink.

Het is een principe waardoor de hartslag van bitcoin constant blijft: elke ~10 minuten één block met daarin een beloning in BTC en het recht om transacties in het block te stoppen. Als er méér rekenkracht is, vinden de miners deze blocken in een hoger tempo. Als er minder rekenkracht is, vinden de miners deze blocken minder snel.

Om dit proces stabiel te houden, komt het protocol met een nieuwe moeilijkheid. Elke 2016 blocken wordt de moeilijkheid van het minen aangepast door de zogenoemde mining difficulty adjustment. Dit getal is afgelopen nacht met 7,3% gestegen.

Het betekent dat er in de laatste twee weken méér rekenkracht is bij gekomen, waardoor blocken iets sneller dan gemiddeld 10 minuten op zich liet wachten. Nu, na de aanpassing, is het dus iets moeilijker om een block te minen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...