Bitcoin mining weer wat moeilijker: stijging ‘difficulty’ van 7,3%

Het minen van Bitcoin is vandaag een stukje moeilijker geworden. 7,3% om precies te zijn. Het is de standaard tweewekelijkse (om de 2016 blocks) verandering van de moeilijkheidsgraad van het netwerk.

Bitcoin mining

Het is de tweede positieve verandering van de mining-moeilijkheid van Bitcoin sinds China in mei hardhandig begon op te treden tegen de mining industrie. De rekenkracht van Bitcoin daalde met 55%, en daardoor daalde ook de mining difficulty flink.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een principe waardoor de hartslag van bitcoin constant blijft: elke ~10 minuten één block met daarin een beloning in BTC en het recht om transacties in het block te stoppen. Als er méér rekenkracht is, vinden de miners deze blocken in een hoger tempo. Als er minder rekenkracht is, vinden de miners deze blocken minder snel.

Om dit proces stabiel te houden, komt het protocol met een nieuwe moeilijkheid. Elke 2016 blocken wordt de moeilijkheid van het minen aangepast door de zogenoemde mining difficulty adjustment. Dit getal is afgelopen nacht met 7,3% gestegen.

Het betekent dat er in de laatste twee weken méér rekenkracht is bij gekomen, waardoor blocken iets sneller dan gemiddeld 10 minuten op zich liet wachten. Nu, na de aanpassing, is het dus iets moeilijker om een block te minen.

Verandering van trend

De aanpassing van de moeilijkheidsgraad van vandaag is de tweede opeenvolgende positieve verandering. Het minen van Bitcoin werd 6% moeilijker na de laatste aanpassing op 31 juli. De positieve trend komt lang niet in de buurt van die van half mei, toen het minen van bitcoin maar liefst 21,53% moeilijker werd.

Kort nadat dat record was gevestigd, daalde de moeilijkheidsgraad van Bitcoin enorm toen China hard optrad tegen Bitcoin miners. Hierdoor daalde de mining difficulty vier epochs op rij.

Begin juli werd het 28% makkelijker te minen, de grootste moeilijkheidsdaling in de 12-jarige geschiedenis van Bitcoin. Halverwege juli volgde er nog eens een daling van 4,8%.

Intussen sluiten de 'Chinese' miners hun rigs in andere oorden weer aan. De rekenkracht stijgt, en dus ook de mining difficulty. Momenteel is de totale rekenkracht van het netwerk 112 EH/s.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!