Bitcoin handelsplaats op de grens helpt Venezolaanse vluchtelingen

Er is een nieuwe bitcoin handelsplaats voor Venezolaanse vluchtelingen ontstaan op de grens met Colombia en Venezuela. Vluchtelingen kunnen er eenvoudig cryptovaluta ruilen voor lokale valuta of zelfs ter plaatse goederen kopen met hun cryptomunten. Het is opnieuw een teken dat crypto voor veel mensen in Zuid-Amerika een uitkomst is.

Lees ook: Venezuela voert regulering voor cryptomunten in

Bitcoin handelsplaats op Colombiaans-Venezolaanse grens

De bitcoin handelsplaats bevindt zich in Santander, op de grens van Venezuela en Colombia. Vluchtelingen uit het door inflatie geteisterde Venezuela maken daar in grote getallen gebruik van de Simon Bolivar International Bridge om de rivier over te steken naar buurland Colombia. Meestal om daar vandaan verder door te trekken naar het noorden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is voor Venezolanen niet makkelijk om hun welvaart mee te nemen. De Venezolaanse bolivar heeft vrijwel al zijn waarde al verloren en andere waarde bezittingen, zoals goud, kunnen bij de grens geconfisqueerd worden.

Voor een aantal Venezolanen is bitcoin (maar ook bijvoorbeeld DASH in het land zelf) daarom een uitkomst gebleken. De adoptie van cryptovaluta staat echter nog in zijn kinderschoenen. Het is daarom niet altijd even makkelijk om cryptovaluta te besteden of naar lokale valuta te converteren.

Daarom is de Colombiaans-Venezolaanse joint venture Panda Group op deze vluchtroute de crypto-handelsplaats begonnen.

Conversie naar lokale valuta of rechtstreeks betalen met crypto

Op de handelsplaats kunnen vluchtende Venezolanen hun bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH) en ethereum dai (DAI) eenvoudig naar Colombiaanse peso’s omzetten. Het is inmiddels de vijfde handelsplaats in zijn soort.

Voor de omwisseling gebruikt de dienst localbitcoins.com. Wel geldt er een 5 of 10% commissie.

Behalve conversie naar de lokale Colombiaanse peso biedt Panda Group ook de Xpay.Cash dienst. Daarmee is het mogelijk om ter plaatse in winkels met cryptovaluta te betalen in de nabijgelegen stad San José de Cúcuta.

Daardoor is een conversie naar Colombiaanse peso’s zelfs niet meer nodig. Dat levert een besparing op van minimaal 20%, meldt de CEO van Panda Group Arley Lozano Jaramillo.

“This service is for all our brothers to pay directly in Cucuta with their cryptoassets and mitigate the loss of exchanging from BTC to COP, which represents a loss of at least 20%,” – Arley Lozano Jaramillo, CEO van Panda Group

Crypto adoptie in Zuid-Amerika

De adoptie van bitcoin en andere cryptovaluta door de lokale bevolking loopt in Zuid-Amerika voor op de rest van de wereld. Het percentage crypto-bezitters is in Colombia samen met Brazilië het hoogste in heel Zuid-Amerika.

Dat is voornamelijk te danken (of wijten?) aan de zwakke economieën die het continent telt. De lokale bevolking is daarnaast allang het vertrouwen in de politiek verloren. De voordelen van cryptovaluta worden er dan ook vaak beter begrepen dan in het westen.

Niet voor niets worden daarom regelmatig records verbroken op localbitcoins.com, de site waarmee gebruikers lokaal bitcoins kunnen verhandelen.

Hoewel de bevolking een voorkeur lijkt te hebben voor open en decentrale cryptovaluta’s strookt dat echter niet altijd met het streven van de lokale overheid.

Zo is de Venezolaanse overheid wel voorstander van cryptovaluta, maar dan wel eentje die zij zelf geheel beheersen. Het riep daarom de cryptomunt Petro in het leven, waarvan de waarde gesteund wordt door olie en edele metalen.

Van bitcoin en andere decentrale cryptovaluta’s is de Venezolaanse overheid minder fan. Het voerde onlangs nog strikte regulering in om haar grip op de sector te vergroten.

Bron: Coindesk