Nieuwe Russische cryptowet bevat mogelijk verbod op bitcoin-betalingen

Een nieuwe door de Staat Duma geschreven cryptowet bevat mogelijk een verbod op bitcoin-betalingen. Volgens het stuk dat door Anatoly Aksakov, het hoofd van de op één na hoogste kamer van het Russische parlement, is ondertekend, wordt iedere vorm van digitale financiële activiteit verboden in het land.

“Roebel is de officiële munt van de Russische Federatie”

Aksakov schrijft in niet mis te verstane bewoordingen over de intentie om andere betaalmiddelen dan de roebel te verbieden in Rusland. “De roebel is de officiële munt van de Russische Federatie. Het artikel betekent een verbod op de introductie van andere betaalmiddelen of monetaire surrogaten op het grondgebied van de Russische Federatie”, aldus Aksakov over het verbod op bitcoin-betalingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om officieel tot wet omgetoverd te worden moet het wetsvoorstel nog wel drie beoordelingsfasen overleven bij de Staat Duma. Daarna komt het op het bord van de Raad van de Federatie terecht en als laatste moet ook Vladimir Putin zijn fiat geven over het voorstel. Opvallend is dat Putin afgelopen oktober nog riep dat bitcoin het recht heeft om te bestaan en als betaalmiddel gebruikt kan worden.

Rusland hinkt op twee gedachten

Dit nieuws betekent uiteraard niet dat het verbod op bitcoin-betalingen in Rusland een kwestie van tijd is. Het lijkt er vooral op dat men in Rusland niet helemaal weet wat het met bitcoin aanmoet. Eerder deze maand riep Ksenia Yudaeva, de plaatsvervangend gouverneur van de Russische centrale bank, nog dat ze er niets op tegen had dat Russen bitcoin gebruiken voor betalingen buiten Rusland.

Eerder dit jaar was de centrale bank van mening dat bitcoin volledig verboden zou moeten worden, terwijl de minister van financiën juist opteerde voor regulering. Over de gehele linie gemeten is het dus lastig om te ontdekken wat men precies van plan is met bitcoin op het gebied van wetgeving. De kans is dan ook groot dat ze daar nog even blijven aanmodderen voordat er knopen worden doorgehakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....