‘Rusland overweegt bitcoin als betaalmiddel’

Rusland staat ervoor open om bitcoin als betaalmiddel te gaan legaliseren. Dat verklaart Denis Manturov, de Russische minister van Industrie en Handel. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat je met cryptovaluta in de winkel kan afrekenen.

Rusland en bitcoin

Rusland en bitcoin is nog lang niet twee handen op één buik. Bitcoin is nog niet bij wet vastgelegd als betaalmiddel, maar diverse instanties in Rusland zijn druk om van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken, zo meldt het Russische persbureau TASS, waar diverse cryptosites over berichten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De minister deed zijn uitspraken tijdens het evenement New Horizon. Hem is gevraagd of hij bitcoin of een andere cryptomunt zou legaliseren. Daarop zei Manturov.

‘De vraag is wanneer het zal gebeuren, hoe het zal gebeuren en hoe het zal worden gereguleerd. We zijn hier bij de centrale bank én de centrale overheid actief mee bezig.’ De instanties steggelen welke status crypto’s moeten krijgen in het land. Zo ziet de centrale bank cryptovaluta vooral een gevaar voor de financiële stabiliteit van het land.

De lijn van Rusland was ook altijd duidelijk: de roebel is ons betaalmiddel en niets anders. Wel staat Rusland open om bijvoorbeeld olie en gas af te rekenen met ‘alternatieve betaalmiddelen’, mogelijk versterkt door de recente sancties vanuit het westen vanwege de oorlog met buurland Oekraïne. Door marktanalisten is dit ingevuld met goud maar ook bitcoin. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren en op welke termijn, is nog zeer onduidelijk.

President Vladimir Poetin heeft van de betrokken instanties geëist dat ze tot een overeenstemming komen over bitcoin als betaalmiddel en om energie vrij te maken om zelf bitcoin te gaan minen.

Manturov zei daarover op hetzelfde evenement:

‘Crypto’s is de nieuwe financiële trend. Vroeg en laat zal het in een of ander formaat worden uitgevoerd. Nogmaals, het moet legaal zijn en in overeenstemming met onze overheidsregels’.

Regulering

Afgelopen februari keurde de Russische regering het concept goed om bitcoin en andere cryptocurrencies te reguleren op basis van een voorstel van het ministerie van Financiën. In dezelfde maand diende ook het ministerie van Financiën een wetsvoorstel in.

Het ministerie van Financiën verwacht naar verluidt dit jaar wetgeving die bitcoin en andere cryptocurrencies regelt en werkt ook aan de inning van belasting met betrekking tot cryptocurrency.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...