Nieuwe wet Wyoming beschermt bitcoiners tegen het gedwongen delen van private key

Het Huis van Afgevaardigden van Wyoming heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen dat het gedwongen delen van private keys verbiedt. Rechtbanken van de Amerikaanse staat mogen daarmee niet meer eisen dat beschuldigden hun cryptobezit moeten delen.

Bitcoin is eigendom

Het wetsvoorstel met de titel “Disclosure of private cryptographic keys” zal in juli van kracht gaan.

Deze wet is in élk geval van toepassing, behalve als het informatie betreft die relevant is voor een zaak en die niet op een andere manier beschikbaar is. In het wetsvoorstel staat het volgende:

“Niemand mag worden gedwongen om een private keys te genereren of een private key bekend te maken aan een andere persoon in een civiele, strafrechtelijke, administratieve, wetgevende of andere procedure in deze staat die betrekking heeft op een digitale activa, digitale identiteit of ander belang of recht waartoe de private key toegang geeft…”

Het vervolgt met deze ene uitzondering:

“… tenzij een public key niet beschikbaar is of niet in staat is om de vereiste informatie met betrekking tot het digitale activa, de digitale identiteit of een ander belang of recht vrij te geven.”

Private keys

Een private key is het toegangsbewijs tot of het eigendomsbewijs van een bitcoinbezit. Als je jouw cryptovaluta op een beurs hebt staan, bewaart dit bedrijf deze key voor jou. Het mooie aan bitcoin is echter dat je dit ook zélf kunt doen.

Bij een private key hoort ook een public key. Als je die deelt, kun je bij bitcoin wél zien hoeveel geld er op dit ‘account’ staat, maar met deze public key kun je het niet claimen of versturen.

Niemand anders kan daardoor jouw geld zomaar afpakken (zolang je de private key met niemand deelt). In Wyoming gaat dit dus zelfs zo ver dat zelfs de rechter dit niet kan afdwingen.

Met deze zet stoomt de Amerikaanse staat door met het omarmen van crypto-gerelateerde zaken. Senator Cynthia Lummis is een van de voorvechters van deze beweging, samen met oud Wall Street investeerster Caitlin Long.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws