Nigeriaanse SEC forceert cryptobedrijven opnieuw te registreren binnen 30 dagen

189001 totale weergaven

De Nigeriaanse SEC heeft cryptobedrijven de opdracht gegeven om zich binnen 30 dagen opnieuw te registreren, anders worden ze geconfronteerd met handhaving. 

Beschermen van de markt

De Nigeriaanse SEC heeft een drastische maatregel ingevoerd waarin ze laten weten dat cryptobedrijven zich binnen 30 dagen opnieuw moeten registreren. Als ze dit niet doen, worden ze geconfronteerd met handhaving. Het doel van de SEC is het reguleren en beschermen van de snelgroeiende markt voor digitale activa. 

De stap maakt deel uit van het Nigeriaanse plan om de handel in digitale activa (crypto) strenger te reguleren. Alle VASPs (Virtual Asset Service Providers) moeten het aanvraagproces bij de SEC via het ePortal voltooien binnen het gegeven tijdsbestek. 

Nigeria en de cryptomarkt

Nigeria is een aanzienlijke speler in de cryptomarkt. In 2022 stond Nigeria op de 11e plaats op de Global Crypto Adoption Index van Chainalysis en in 2023 klommen ze naar de 2e plaats. Dit was een bijzondere stijging, aangezien de CBN (Centrale Bank van Nigeria) banken verhinderde om cryptotransacties te faciliteren. 

De Nigeriaanse SEC en de CBN hebben scepsis getoond ten opzichte van crypto. In juni 2023 waarschuwde de SEC voor een frauduleus bedrijf dat de naam van Binance had gebruikt. Dit weerspiegelt de voorzichtigheid van de SEC ten opzichte van digitale activa. 

Ook hebben Nigeriaanse autoriteiten grote exchanges als Binance beschuldigd van witwassing van geld en marktmisbruik. Onlangs waarschuwde de SEC tegen investeringen in DAVIDO, een memecoin die gepromoot wordt door Nigeriaanse zanger Davido. 

Ondanks de voorzichtige houding van de SEC, onderzoeken ze wel innovatieve financiële instrumenten. Zo willen ze een proefprogramma ontwikkelen voor een toegestane liquiditeitspool. Dit initiatief heeft het doel om de voordelen van de blockchain technologie in evenwicht te brengen met regelgevend toezicht. 

De huidige regelgeving van de SEC wordt zelf door ze omschreven als ‘in lijn met de huidige realiteit’. Dit betekent dat ze zich willen aanpassen aan het evoluerende crypto ecosysteem en tegelijkertijd investeerders en het traditionele financiële systeem willen beschermen. 

Door VASPs opnieuw te laten registreren, wil de Nigeriaanse SEC ervoor zorgen dat alleen betrouwbare bedrijven actief zijn op de Nigeriaanse markt. Dit kan een belangrijke stap zijn in duidelijke regelgeving. 

Samenvatting

De Nigeriaanse SEC heeft cryptobedrijven een deadline van 30 dagen gegeven om zich opnieuw te registreren. Dit benadrukt de inspanningen van het land om de groeiende markt voor digitale activa te reguleren. De regelgevende stap is bedoeld om regels te verfijnen, naleving te garanderen en investeerders te beschermen. Terwijl de adoptie van crypto in Nigeria blijft groeien, laat de voorzichtige aanpak van de SEC zien hoe belangrijk evenwichtige regelgeving is dat innovatie ondersteunt en risico’s zoveel mogelijk beperkt. 

Lees meer over:
NigeriaSEC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...