‘Noord-Korea stal $1 miljard aan cryptovaluta en kocht wapens’

Noord-Korea heeft vorig jaar een recordbedrag aan cryptocurrency’s gestolen. Dat blijkt uit een jaarverslag aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarnaast stuurt het mogelijk ook militaire communicatieapparatuur naar Rusland toe.

Cryptovaluta voor Noord-Korea

Het rapport is woensdag vrijgegeven door een panel dat de implementatie van sancties tegen Pyongyang volgt. Ze schatten in dat er tussen de $630 miljoen tot meer dan $1 miljard aan cryptovaluta zijn gestolen. Dat is het dubbele van het totaal van 2021.

Een deel van het geld wordt vervolgens gebruikt om wapens te kopen.

“Het land gebruikte steeds geavanceerdere cybertechnieken om 1) toegang te krijgen tot digitale netwerken die betrokken zijn bij cyberfinanciering en 2) om potentiële waardevolle informatie te stelen.”

Het rapport drong er bij de lidstaten op aan richtlijnen van de Financial Action Task Force tegen het witwassen van geld over te nemen. Daarmee willen ze voorkomen dat cryptovaluta worden gebruikt om massavernietigingswapens aan te kopen.

“Illegaal verkregen virtuele activa worden beschermd door zowel de anonimiteit van de blockchain als ook door de opzettelijke verduistering (…) via cryptobeurzen.”

Het panel ging ook in op een onderzoek naar de de vermeende export van militaire communicatieapparatuur naar Rusland. Ook is er illegale export van steenkool gaande op de territoriale wateren van Noord-Korea.

Er gaan al langer verhalen rond van het gebruik van cryptovaluta door Noord-Korea. Meerdere hackersgroepen in het land zijn actief en vragen losgeld van Westerse doelwitten. Ook zouden ze bitcoin mining gebruiken om geld wit te wassen.

Tot slot een opmerking: bitcoin is neutraal en bitcoiners zijn niet per definitie witwassers of terrorismefinancierders. Het is een tool die zowel goed als verkeerd gebruikt kan worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNoord-Korea

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...