‘Noord-Korea gebruikt bitcoin mining om geld wit te wassen’

463 totale weergaven

Er is weer aandacht voor Noord-Koreaanse hackers. Deze keer gaat het om een groep die via bitcoin miners geld probeert wit te wassen. Hackgroepen verdienen geld met bijvoorbeeld cyberaanvallen of phishingaanvallen. Dat geld wordt vervolgens geïnvesteerd in zaken als mining. Het netwerk van bitcoin is open, dat betekent dat je er in principe overal ter wereld gebruik van kunt maken.

Een Google-dienst voor cybersecurity, Mandiant, heeft een rapport uitgebracht over een Noord-Koreaanse cybercriminele groep. De groep heet APT43. In de praktijk stelen ze geld, en dat wordt dan 'schoon' gemaakt via mining.

Mandiant houdt APT43 al sinds 2018 in de gaten en zegt dat de groep een 'grote speler' is in cybercriminaliteit. De groep bespioneert vooral Zuid-Korea, maar haalt ook geld op voor Noord-Korea en zichzelf met zijn illegale activiteiten.

Volgens het rapport kan APT43 met de cryptocurrency die ze witwassen infrastructuur kopen die past bij de staatsdoelen voor 'zelfredzaamheid van Noord-Korea'. De groep doet dat met hash-verhuur en cloud-miningdiensten, waarmee ze bitcoin (of andere crypto's in het geval van cloud-mining kunnen mijnen zonder dat ze te herkennen of te volgen zijn.

Het (ver)huren van hardware kan een uitkomst zijn voor iemand die wil minen, maar geen ruimte en/of goedkope energiecontracten heeft. De andere kant van die indsutrie is dus ook dat een land als Noord-Korea dat ook kan doen. Natuurlijk niet bij iedereen, maar volgens Mandiant zijn er genoeg mogelijkheden.

Lees meer over:
AmerikamisdaadNoord-Korea

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...