Noord-Koreaanse hackers gebruiken Russische beurs om cryptovaluta wit te wassen

Nieuwe informatie van Chainalysis laat zien dat Noord-Korea gebruik maakt van Russische beurzen om cryptovaluta te witwassen.

Witwaspraktijken

Op 14 september maakte het on-chain analysebedrijf bekend dat er een duizelingwekkende $3,54 miljard aan bitcoin is gestolen door de Lazarus Group. Maar bij deze onthullingen bleef het niet.

Volgens Chainalysis is onlangs bijna $22 miljoen aan gehackte bitcoin van het Harmony Protocol naar een Russische beurs verhuisd. De naam van de exchange is niet bekend gemaakt. Chainalysis haalt alleen de acht stortings-adressen aan.

“We hebben sinds 2021 voorbeelden gezien van aan de Democratic People’s Republic of Korea (DPRK) gelinkte hackers die geld naar Russische diensten stuurden. Maar de overdracht van 21,9 miljoen dollar die van Harmony was gestolen naar een risicovolle Russische beurs dit jaar is een escalatie van die activiteit. Hieronder ziet u voorbeelden van enkele van deze transacties.”

Noord-Koreaanse hackers gebruiken Russische beurs om cryptovaluta wit te wassen

Alleen deze maand zijn er al zeven grote cryptohacks geweest. Cryptobeurs CoinEx werd onlangs het slachtoffer van een oplichting van $52 miljoen. Daarnaast werd er ook geld buit gemaakt bij de Stake Wallet-, FloorDAO- en Coindroplet. Ook was CoinsPaid onlangs de klos toen ze $33 miljoen verloren na een nep-sollicitatiegesprek.

De kans dat gestolen activa worden teruggevonden is klein, vooral als het gaat om Russische beurzen die weinig samenwerking verlenen.

Interessant genoeg geeft het onderzoek aan dat de waarde van de cryptocurrency die dit jaar door Noord-Koreaanse hackers is gestolen de $340 miljoen overschrijdt. Dit cijfer is aanzienlijk lager dan de 1,65 miljard dollar die in 2022 werd gestolen.

Volgens het rapport van Chainalysis heeft meer dan een derde van alle dit jaar gestolen cryptocurrency banden met Noord-Koreaanse organisaties.

Noord-Koreaanse hackers gebruiken Russische beurs om cryptovaluta wit te wassen

In 2022 maakte de hack van Axie Infinity van $600 miljoen veel los. Hoewel er in 2023 geen noemenswaardige hacks hebben plaatsgevonden, waarschuwen deskundigen dat het nog niet voorbij is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Noord-Korea

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...