Bitcoindonaties aan Oekraïense leger schieten omhoog

Een groep die het leger van Oekraïne ondersteunt, ontving vanochtend, rond het moment dat de invasie begon ineens een abnormaal grote donatie van $400.000, hebben on-chain analisten van Elliptic uitgevonden.

Plotse stijging

In Oekraïne ontvingen groepen die het leger ondersteunen vorig jaar samen zo’n $570.000 in bitcoin aan donaties. Vandaag is op de dag van de Russische invasie aan één van die organisaties nboi $400.000 in bitcoin verstuurd. Het gaat om de groep “Come Back Alive”, zo melden on-chain analisten van het Britse bureau Elliptic.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Deze groep biedt ondersteuning aan het Oekraïense leger door hun soldaten te ondersteunen,” zegt Jess Symington van Elliptic. Dat doet het door allerlei militaire uitrusting, trainingsdiensten en medische benodigdheden te leveren aan het leger. “Sinds augustus 2021 ontvingen ze heel kleine donaties, echt niet veel. Het ging misschien om $4 à 5.000 per maand. En opeens schoot dat bedrag omhoog sinds 22 februari,” zegt Symington.

Crowdfunding

Op het crowdfundingplatform Patreon heeft de groep een ledenpagina waar de status van leden in termen van gegeven hulp wordt weergegeven in het aantal wapenicoontjes achter de naam. Crowdfunding om aan fondsen te komen, is gebruikelijk voor Oekraïense organisaties. Dat begon serieuze vormen aan te nemen toen in 2014 de pro-Russische president Viktor Yanukovych werd afgezet tijdens de Maidanrevolutie.

Gisteren kwamen gedurende de dag bitcoindonaties van tussen de $1000 en $2000 binnen voor Come Back Alive. Zo’n 370, gaf Symington aan en hij verwacht dat dit nog door zal lopen. Elliptic houdt meerdere organisaties in de gaten, maar ziet alleen bij Come Back Alive zo’n plotse en drastische verhoging van het volume.

Elliptic is van plan om de bron van de donaties verder te onderzoeken.

Lees meer over:
oekraineRusland