Overheid Oekraïne accepteert nu Bitcoin donaties

Overheid Oekraïne accepteert nu Bitcoin donaties

De overheid van Oekraïne is gestart met het accepteren van bitcoindonaties. Het nieuws is zowel te lezen op het officiële Twitteraccount van het land, als ook bevestigd door vice-premier Mykhailo Fedorov.

Bitcoindonatie

In de tweet deelt Oekraïne drie crypto-adressen. Iedereen vanuit de hele wereld kan nu een financieel steentje bijdragen. De overheid accepteert Bitcoin, Ether en USDT. Binnen een uur tijd is er al 10 BTC binnengekomen op het adres, zoals te zien is in de blockexplorers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het bedrag dat Oekraïne vanuit de hele wereld toegestuurd krijgt, zal de komende uren ongetwijfeld oplopen. Wil je zelf ook doneren? Dat kan via dit adres: 357a3So9CbsNfBBgFYACGvxxS6tMaDoa1P.

Kort was er twijfel of dit een legitieme inzamelingsactie was, of dat het account was gehacked. Al snel kwam vice-premier Mykhailo Fedorov op Twitter met de bevestiging. Fedorov is ook de minister van Digitale Transformatie van het Oost-Europese land.

Hij deelt dat men ook stablecoin Tether kan sturen via het Tron-netwerk. Ook ambassadeur en diplomaat Olexander Scherba bevestigt dat de adressen daadwerkelijk van de Oekraïense regering zijn. Verder zegt ook Vitalik Buterin bronnen te kennen die het nieuws hebben geverifieerd.

Een kleine disclaimer is wel op zijn plaats. Hoewel de bevestigingen over het nieuws van alle kanten (en ook bij navraag door The Block), binnenkomen, is het altijd opletten geblazen. Bitcoinbetalingen zijn onomkeerbaar en dus niet terug te draaien (in geval van mogelijke oplichting).

"The communications channels of the Ministry Of Digital Transformation of Ukraine and Minister Mykhailo Fedorov are secure. We are not hacked. This is [the] official position and messages we want to share."

Vanuit de hele wereld is hulp onderweg naar Oekraïne. Het zij middels de levering van wapens, het opleggen van sancties aan Rusland, opvang bij de grenzen of op financieel vlak (via onder andere het IMF en individuele natiestaten). Voor individuen is daar nu nog een manier bij: cryptovaluta.

Op moment van schrijven is er ruim 16 BTC (ter waarde van $650.000), 1.100 ETH (ter waarde van $1 miljoen) en 66.000 USDT gedoneerd. Deze bedragen zullen naar waarschijnlijkheid de komende uren enorm gaan stijgen.

Censuurvrij en internationaal geld

Bitcoin (en cryptovaluta in het algemeen) laten zien dat het een krachtig middel kan zijn in geval van nood. Het is onstopbaar geld dat voor íedereen in de wereld werkt.

Met bitcoin kan men nu vanuit iedere hoek van onze aardkloot geld doneren. Individuen uit Brazilië, El Salvador, Amerika, China of zelfs Rusland kunnen ervoor kiezen om (op een pseudonieme manier) steun uit te spreken door een donatie te doen.

Deze betalingen zijn niet te stoppen. Waar censuurbaar geld de ene keer als een feature wordt gezien (in het geval van uitsluiting van Rusland buiten SWIFT), staat de kracht van deze oncensuurbare functionaliteit nu buiten kijf. Het decentrale netwerk valideert betalingen zonder dat iemand deze kan stoppen.

Elliptic maakte eerder al bekend dat er vorig jaar (vergeleken met 2020) enorm veel cryptodonaties naar Oekraïense organisaties gingen. Vorig jaar ging het om $500.000. Sinds de start van de oorlog zou er al meer $5,1 miljoen zijn gedoneerd aan deze organisaties, via meer dan 3.000 donaties.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin donatie donaties

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties