Ruim $500.000 aan donaties met cryptovaluta voor Oekraïense organisaties

Oekraïense organisaties hebben in 2021 veel meer bitcoin donaties ontvangen dan de jaren ervoor. Dat blijkt uit data van analysebedrijf Elliptic.

Donaties

Oekraïense NGO’s en vrijwilligersgroepen ontvingen vorig kalenderjaar maar liefst 900% meer donaties in cryptovaluta dan in 2020. In totaal kwam er meer dan $500.000 binnen, zo is te lezen in een rapport van Elliptic.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De activisten hebben de gedoneerde fondsen voor een groot aantal doeleinden gebruikt. Het blijkt dat hiermee onder andere het Oekraïense leger van militaire uitrusting, medische tools en drones is voorzien, aldus het analysebedrijf.

Ook zou er een app voor gezichtsherkenning zijn ontwikkeld. Hiermee wil men Russische huursoldaten of spionnen identificeren.

Enkele van deze NGO’s zijn Come Back Alive, Cyber ​​Alliance en Myrotvotrets Center. Ze stellen personeel en middelen ter beschikking aan het Oekraïense leger.

Eerstgenoemde begon in 2018 met het accepteren van cryptovaluta. Bijna de helft van het totaalbedrag ($200.000) kwam in de tweede helft van 2021 bij Come Back Alive binnen.

Ruim $500.000 aan donaties met cryptovaluta voor Oekraïense organisaties

Censuurbestendig en internationaal

Hoewel de meeste donaties nog steeds via bankoverschrijvingen of online betalingsdiensten worden ontvangen, zijn cryptocurrency’s zoals Bitcoin steeds populairder. Deze transacties kunnen namelijk niet zomaar gestopt worden.

Onderzoeker Tom Robinson van Elliptic beaamt dat:

“Cryptocurrency’s zijn bijzonder geschikt voor internationale fondsenwerving, omdat het geen last heeft van nationale grenzen en ook censuurbestendig is. Er is geen centrale autoriteit die transacties kan blokkeren, bijvoorbeeld als reactie op sancties.”

Het Oekraïense Cyber Alliance is uitsluitend afhankelijk van donaties met cryptocurrency’s. Het afgelopen jaar kregen ze bijna $100.000, in Bitcoin, Litecoin, Ether en stablecoins. Het Wit-Russische Cyber Partisans ontving $84.000 in (uitsluitend) Bitcoin.

Al geruime tijd komen er positieve geluiden uit Oekraïne omtrent regulering van cryptovaluta. Bekend is dat verscheidene politici de zakken ook flink hebben gevuld. Zij zijn verplicht om hun cryptobezit rapporteren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!