Oeps, iemand betaalt ruim 11.000 dollar voor een NFT op bitcoin

Een opmerkelijke bitcointransactie: iemand betaalt ruim 11.000 dollar om een filmpje op de blockchain te laten zetten via het Ordinals protocol.

Hoe gaat om deze transactie die in het block 776884 is meegenomen. De verzender heeft ruim 0.49 bitcoin betaald om dit filmpje op de blockchain vast te leggen.

Deze persoon heeft veel meer betaald dat wat gebruikelijk is bij een bitcointransactie. Maar in de huidige hype van NFT’s op de bitcoinblockchain wordt de realiteit soms uit het oog verloren.

Ordinals

Hoe zit het Ordinals protocol ook alweer in elkaar? Deze is mogelijk gemaakt door Segregated Witness
(SegWit) en Taproot, twee softforks uit respectievelijk 2017 en 2021. Met Segwit zijn er grotere blokken
van 4MB toe te voegen aan de blockchain. Via Taproot is het mogelijk om transacties te bundelen en tegelijkertijd te
verifiëren, met als voordeel dat je meer data in een block kunt stoppen.

Via Ordinals kun je plaatjes en filmpje in bitcoinblokken laten ‘inscriben’ oftewel laten opnemen. Inmiddels zijn er ruim 100.000 plaatjes vastgelegd via dit protocol. Goed nieuws voor miners, want het genereert voor hen meer inkomsten. Vooral als er een uitschieter zoals hierboven wordt gemaakt.

Dankbare miner

Bitcoinbetalingen zijn niet terug te draaien, dus zodra een een
betaling in een block zit, is er geen weg meer terug. Tenzij je de meerderheid van de rekenkracht in handen hebt, maar dat is niet het geval.

De betaling is verstuurd met 58 sat per virtual byte (vB), het gemiddelde van alle transacties in dit betreffende blok.
Doorgaans is 1 of 2 sat/vB genoeg. Daarmee betaalde deze persoon 58x te veel.

De miner die de betalingen van block 776884 heeft verwerkt, kan in zijn handjes wrijven. In totaal ontving hij 13.555 dollar aan fees, terwijl de vergoeding normaal rond de ~1.300 dollar ligt momenteel voor block. Buiten de block subsidy van 6.25 bitcoin om natuurlijk, die komt er nog bij.

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...