OKEx ontkent dat alléén oprichter toegang heeft tot 200.000 Bitcoin

De Chinese exchange OKEx ontkent dat alléén oprichter Star Xu toegang heeft tot de 200.000 Bitcoin (BTC) op haar beurs, zo meldt Decrypt.

OKEx in het nieuws

Eerst even een aantal feiten op een rij. Op vrijdag 16 oktober maakt de exchange bekend dat de opnames opgeschort zijn. Dat betekent dat beleggers niet bij hun Bitcoin (BTC) kunnen. In totaal zou het om maar liefst 200.000 BTC gaan, omgerekend circa 2,2 miljard euro.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De geruchtenstroom kwam echter snel op gang, want beleggers kunnen al twee weken niet bij hun geld. Bovendien is de verdwijning van oprichter Star Xu mysterieus. Is hij opgepakt door de politie voor verhoor of is hij er met de buit vandoor?

Daar kwam nog een ander gerucht bij: Xu zou de enige zijn met toegang tot de cold storage. Dat zou kunnen verklaren waarom het zo lang duurt. Als dat waar is kan er niemand anders bij de fondsen.

Nep nieuws

Het was oud-journalist Matthew Graham, CEO bij Sino Global Capital, die dat gerucht de wereld inbracht. Die tweet is opgepikt door de Chinese nieuwssite Jinse Caijing, maar het bleek om nepnieuws te gaan. Graham erkent dat hij fout zat met het verspreiden ervan.

Maar of de BTC nu veilig is of niet, de gebruikers van de beurs raken ongerust. We kennen het beruchte voorbeeld van de Canadese beurs QuadrigaCX.

De oprichter verdween spoorloos en nam de sleutels hoogst vermoedelijk mee in zijn graf. Een zaak die nog niet helemaal is opgelost. Beleggers claimen nog $300 miljoen van de beurs.

Cold storage

Op aandringen van Decrypt ontkent een woordvoerder van OKEx het gerucht. Ze verwijzen naar hun veiligheidsbeleid, waaronder een semi-offline multisig methode voor ‘hot’ wallets.

Maar in dit geval gaat het om cold storage en daarover geeft de beurs op haar website een uitgebreide omschrijving.

De exchange heeft een aantal private keys koud opgeslagen in een bankkluis vlakbij hun kantoor in Beijing en San Francisco. De keys zijn enkel te decoderen met een AES wachtwoord op een offline pc. Dat wachtwoord is in handen van slechts een paar medewerkers.

Met andere woorden: er zijn ook anderen die toegang hebben tot de cold storage. Maar blijkbaar is een deel van de Bitcoin toch nog steeds onbereikbaar voor de beurs. Want waarom zo lang wachten om de fondsen vrij te geven?

Hup Bitcoin met Marc van der Chijs

Recent was de Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs te gast in de podcast Hup Bitcoin. Hij vertelt ook over zijn relatie met OKEx en de ontwikkelingen in de Chinese bitcoin (mining) industrie.

De Bitcoin prijs in euro:

Lees meer over:
exchangeOKEx

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...