Onderzoek gestart of Celsius een ponzi was

Een faillissementsrechter stelt een onderzoek in Celsius Network. Op zich is dat niet nieuws, gezien de financiële toestand van de cryptolender. Maar nu gaat het onderzoek over iets specifieks. De rechter wil weten of Celsius wel of geen ponzi-scheme was.

Celsius Network

Deze actie komt in reactie op de vraag van klanten. Ze willen een onderzoek om erachter te komen hoe cryptogeldschieter hun geld gebruikte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een door de rechtbank aangestelde onderzoeker en de officiële commissie van schuldeisers kregen dinsdag de opdracht om met elkaar in gesprek te gaan. Ze gaan overleggen wie het onderzoek zal leiden. De vraag is of het bedrijf het geld van deposanten heeft gebruikt om aan financiële verplichtingen van anderen te voldoen.

Anders gezegd: heeft Celsius geld van anderen gebruikt om liquiditeitsproblemen op te lossen?

Het idee van een ponzi-scheme is dat je als deelnemer winst maakt uit de inleg van anderen. Bij Celsius kreeg met ook cryptovaluta uitbetaald (met het renteproduct). Maar waar kwam deze rente vandaan?

Puur vermoeden

Advocaat van de crediteurencommissie, Greg Pesce, vertelt:

“We weten niet of Celsius een ponzi-scheme was, maar er zijn een aantal rode vlaggen. Laat me duidelijk maken dat we onderzoeken of dat zo is. Daar hebben we geen antwoord op.”

De onderzoeker is Shoba Pillay. Ze gaat onder andere naar de marketing-berichten van Celsius kijken, als ook naar verklaringen van het bedrijf om nieuwe klanten aan te trekken. Daarbij krijgt de CEL-tokens bijzondere aandacht.

Celsius reageert niet op een verzoek om commentaar van The Wallstreet Journal. Ze hebben verschillende beschuldigingen aan hun broek hangen, onder meer vanwege directeurs die voor het faillissement nog veel geld van het platform haalden.

De regelgevers van de staat Vermont beweren dat de verliezen van Celsius teruggaan tot het jaar 2020. Dit zou in strijd zijn met andere beweringen dat de ineenstorting van het platform kwam door de crypto-crash een half jaar geleden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws