Onderzoeker voorkomt bitcoin marktcrash en ontvangt $250.000 van Coinbase

Coinbase heeft een anonieme programmeur beloond met $250.000 voor het vinden van een fout in hun code. Kwaadwillenden hadden door een fout in de code van Coinbase de markt compleet kunnen laten crashen. Dat stelt de anonieme vinder van de bug.

Het anonieme Twitteraccount genaamd Tree of Alpha maakte melding van een fout bij Coinbase waardoor iemand zonder tegenprestatie bitcoin kon ontvangen. Iemand die gebruik zou maken van de fout kon gratis bitcoin claimen uit de wallet van Coinbase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Coinbase is een groot Amerikaans cryptohandelshuis. Het netwerk van bitcoin kan prima zonder Coinbase, maar het bedrijf heeft miljoenen klanten. De koers van bitcoin bij de beurs wordt ook gebruikt voor verschillende (index)fondsen. Een eventuele crash bij Coinbase heeft grote gevolgen voor de hele markt, in ieder geval op korte termijn.

Grote fout

In een blogpost legt Coinbase uit dat het gaat om een fout in de nieuwe trading engine. Deze nieuwe software was alleen toegankelijk voor een select groepje gebruikers.

Om de fout uit te buiten moest een aanvaller met twee accounts aan de slag. Vervolgens kon men door te klooien met de API (application programming interface) van Coinbase de cryptobeurs in de maling nemen. Een aanvaller kon bijvoorbeeld bitcoin verkopen, zonder zelf bitcoin op zijn of haar account te hebben.

In de praktijk betekent het dat het mogelijk was om Coinbase in de maling te nemen. Coinbase legt uit hoe een dief gebruik had kunnen maken van de fout: "De gebruiker dient een marktorder in bij het BTC-USD-orderboek om 100 BTC te verkopen, maar bewerkt zijn API-verzoek handmatig om zijn SHIB-account als de bron van geld op te geven. Als gevolg hiervan zou een marktorder om 100 BTC in het BTC-USD-orderboek te verkopen op de Coinbase Exchange worden ingevoerd."

Tree of Alpha maakte alleen gebruik van de fout om te testen. Hij verkocht zo'n $1.000 aan bitcoin terwijl de onderzoeker slechts $70 aan ether op zijn rekening had. Na de melding ging het balletje rollen.

In theorie had hij dit nog vele malen opnieuw kunnen doen. De kans is groot dat er op een zeker moment alarmbellen af zouden gaan bij Coinbase. De vraag is wat er zou zijn gebeurd als iemand met meer kwaad in de zin de fout had ontdekt.

Tree of Alpha heeft zelf ook uitleg gegeven op Twitter. Hieronder vind je de reeks aan berichten over het opmerkelijke voorval.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCoinbase

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Nieuws
  Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

  Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

  Lees meer