Bommenlegger in Oostenrijk eist betalingen van $20.000 in Bitcoin (BTC)
In Oostenrijk is een bommenlegger actief die e-mails heeft gestuurd naar een aantal bedrijven. Hij stelt hen daarin een ultimatum: betaal $20.000 in Bitcoin (BTC) of ik breng een bom tot ontploffing.
Saillant detail: de instructie hoe Bitcoin te kopen en te versturen staan ook in de e-mail, zo melden media in het land. De politie heeft op diverse plekken in Wenen en Tirol naar bommen gezocht, maar nog zonder resultaat tot dusver.
Ze vermoeden dat de e-mails niet in Oostenrijk zijn verstuurd, maar vanuit het buitenland. Volgens de politie is het leggen van een nepbom een veelgebruikte truc om losgeld te eisen.
Het is dan ook niet de eerste keer dat dit voorkomt. Ook Nederland is voor de Coronacrisis opgeschrikt door een of meerdere bommenleggers. Twee bombrieven explodeerden in Amsterdam en Kerkrade. Een derde brief in Maastricht kwam niet tot explosie.
Ook enkele organisaties zoals de Universiteit van Maastricht heeft onder druk Bitcoin overgemaakt na een hack.
Bitcoin als losgeld
Bitcoin is aantrekkelijk omdat het digitaal en pseudo-anoniem is. Het netwerk is ook zo ontworpen dat je betalingen kunt ontvangen zonder tussenpersoon zoals een bank of betaalverwerker. Het netwerk kent geen scheidsrechter of CEO, iedereen mag er gebruik van maken.
En dat trekt ook kwaadwillenden aan, hoewel dit een minderheidspercentage is. In het geval mensen misbruik maken van het netwerk, zijn diegenen – in theorie – wel op te sporen door een bitcoin adres te koppelen aan een persoon.
Op de markt zijn er diverse partijen actief die software maken om de bitcoin blockchain af te speuren en gebruikte adressen (bij een hack) te brandmerken (‘flaggen’).
Dat leidt ertoe dat er een onbekend aantal Bitcoin nog op de blockchain is opgeslagen en niet verzilverd is door een criminele organisatie.