“Kans slechts 6% dat Bitcoin prijs dit jaar door $20.000 gaat”

De kans is zeer klein dat de Bitcoin (BTC) prijs nog door de $20.000 gaat dit jaar. Dat blijkt uit een analyse van Skew van de openstaande posities op de optiemarkt.

Bovendien lopen er deze vrijdag maar liefst 62.000 Bitcoin opties af. Heeft dat nog effect op de spotprijs?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin opties

Een Bitcoin optie is een derivaat. Dat is een beleggingsproduct die zijn waarde afleidt van een asset. Zo zijn er derivaten voor aandelen, olie en goud. Sinds eind 2017 zijn er ook derivaten voor Bitcoin, te beginnen met futures en later zijn daar optieproducten bijgekomen.

Met een optie verkrijgt iemand het recht om Bitcoin tegen bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen. Met een call speculeer je op een hogere prijs en met een put op een lagere prijs.

Wat is het sentiment op de optiemarkt? We zien veel positieve signalen op de spotmarkt. In maart stond de spotprijs nog op $3.850 na een plotse dip. Terwijl deze week de prijs door $13.000 na één van de beste weken ooit.

Momenteel lijken beleggers tussentijds winst te nemen door de zware weerstandszone bij $14.000.

Kijken we naar de openstaande posities, dan zijn de verwachtingen niet heel hoog gespannen. Want slechts 6% verwacht dat de koers in 2020 nog door de $20.000 gaat, alle positiviteit ten spijt, zo meldt Coindesk.

Kortom, de kans op een nieuw record is zéér klein.

Daar staat tegenover dat een grotere groep de kans op 40% schat dat de prijs nog wél door de $14.000 gaat. Dat is het oude weerstandsniveau waar de koers in juni 2019 strandde na een eerste bullish run die in april 2019 inzette.

[penci_blockquote style=”style-1″ align=”none” author=”Sui Chung, CEO of CF Benchmarks”]”De optiemarkt laat zich duidelijk niet meeslepen door de bullish signalen op de spotmarkt. Als we de huidige prijsactie en volatiliteit van de afgelopen 3 maanden extrapoleren tot december, dan is een spotprijs tussen $14.000 tot $15.000 te verwachten.”[/penci_blockquote]

Openstaande contracten

In het onderstaande overzicht van marktonderzoeker Skew is het aantal openstaande contracten zichtbaar.

Een groot deel daarvan loopt af op Deribit, een van origine Nederlands bedrijf dat vanwege wet – en regelgeving nu vanuit Panama opereert. Vanwege regeldruk zijn handelaren verplicht om zich voor 2020 te identificeren op deze beurs.

Het is ongewis welk effect het aflopen ervan op de spotmarkt heeft. Eind september liepen er voor 1 miljard dollar aan opties af, maar dit had weinig direct effect op de spotmarkt. Neem daarbij ook in ogenschouw dat het handelsvolume op de optiemarkt lager ligt dan op de futuresmarkt.

Op de futuresbeurzen staan nog een aantal gaps open uit het verleden die nog een rol kunnen gaan spelen zodra de spotprijs gaat dalen. Deze gaps liggen bij $11.400, $11.200 en $9.700. Echter, zodra de spotprijs stijgt, dan handelen futures tegen een premium.

Het is afwachten of de prijs voor het einde van de maand door de $14.000 gaat. Dat zou een historisch, bullish signaal zijn, ook richting de derivatenmarkt.

Want zodra die weerstandszone breekt, dan ligt er volgens Josh Rager een weg open naar het vorige record van $20.000. Historisch liggen er namelijk weinig weerstandslevels op die weg.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsopties

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...