Opvallende trend op de bitcoin blockchain: all-time high coins zijn alweer verplaatst

Geldstromen op de bitcoin blockchain zijn openlijk in te zien en te analyseren. Als je deze data van vandaag bekijkt en vergelijkt met die van enkele maanden geleden, zien we een opvallende trend. De meeste mensen die rond de all-time high bitcoin kochten, hebben hun coins inmiddels alweer verplaatst.

Bitcoin on-chain

Althans, dat is de stelling van analysebedrijf Glassnode. Het is bijna vier maanden geleden dat Bitcoin de $69.000 bereikte. Volgens Glassnode is meer dan de helft van de munten die ooit voor ongeveer $60.000 zijn aangekocht, sindsdien alweer doorverkocht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een indicator die ze als argument aandragen is de UTXO Realized Price Distribution (URPD). Een UTXO is een output die in de blockchain staat. De term staat voor Unspent Transaction Output. Het laat als het ware zien op welke moment iemand een beetje bitcoin heeft ontvangen.

Als iemand deze bitcoin vervolgens weer verstuurt (en deze UTXO ‘uitgeeft’), dan kun je dit ook volgen. Op deze manier heeft Glassnode in kaart gebracht welke nog niet uitgegeven outputs (of: UTXO’s) bij welke prijs zijn ontvangen. Dit kun je dan weer in een distributiegrafiek zetten.

Ten tijde van de all-time high zag deze distributie van al de UTXO’s er als volgt uit:

Opvallende trend op de bitcoin blockchain: all-time high coins zijn alweer verplaatst

Het blauw lijntje laat zien waar de clusters zitten van de prijs waarop de meeste bitcoin werden ontvangen (en de UTXO’s werden aangemaakt).

Verschil met november

Als je deze grafiek update met de blockchain-data van vandaag, ziet de URDP-curve er heel anders uit. Er is vooral een verschil te zien bij de hogere prijsranges. Bijna alle coins die destijds zijn ontvangen, zijn inmiddels al weer uitgegeven.

De distributie rond de $60.000 is stukken lager, terwijl die rond de $38.000 juist toe is genomen.

Opvallende trend op de bitcoin blockchain: all-time high coins zijn alweer verplaatst

Het betekent niet per se dat deze UTXO’s naar beurzen zijn gegaan en dat de bitcoin is verkocht. In de HODL-waves is ook altijd terug te zien dat de nieuwere UTXO’s doorgaans sneller circuleren dan de iets oudere UTXO’s. Toch is het een opvallende statistiek die leuk in kaart is gebracht.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain