Oud CEO van Mt. Gox bevestigt dat bitcoin op berucht adres gestolen zijn

Mark Karpelès, de voormalige CEO van Mt. Gox, deelt op X details over het eigenaarschap van 80.000 bitcoin.

1Feex, je kent het wel

Het beruchte 1Feex-adres ontving namelijk lange tijd geleden ongeveer 80.000 bitcoin van de failliet gegane beurs. De vraag was lange tijd wie er achter deze betaling zat. Verplaatste Mt. Gox dit geld of deed een hacker dat?

Karpelès deelt nu dat de betaling naar dit adres "ongeautoriseerd" was. Hij schrijft:

"Ik verklaar hierbij dat de 79.956,55 bitcoins die op 1 maart 2011 naar het 1Feex-adres zijn verzonden, zijn overgedragen zonder de juiste autorisatie van de originele bitcoin wallet van Mt. Gox en worden beschouwd als gestolen eigendom (...) die toebehoren aan de MtGox-crediteuren."

De schuldeisers van de eerste grote bitcoinbeurs van de wereld wachten al jaren op de uitbetaling van (een deel) van hun geld. Na een hack en later een faillissement had Mt. Gox niet genoeg bitcoin meer in kas om iedereen hun stortingen terug te kunnen geven. De beurs ging dus failliet.

De situatie is nogal complex en heeft zelfs een "leuk" randje. Craig Wright heeft namelijk beweerd dat hij de eigenaar is van het adres waar de ~80.000 bitcoin op staan. De Australiër, die claimt de bedenker van bitcoin te zijn, zou daarmee (in)direct betrokken zijn bij het oneerlijk verkrijgen van het geld van Mt. Gox.

In de rechtszaak claimt CSW dat het geld op het 1Feex-adres niet gestolen is en dat de hack pas drie maanden later in juni plaatsvond. Maar door de bovengenoemde tweet van Karpelès komt dit nu in een heel ander daglicht te staan.

Dus óf CSW liegt dat hij ooit toegang had tot het 1Feex-adres, óf Karpelès liegt dat het een ongeautoriseerde transactie was en/of Wright heeft deze 80.000 bitcoin zélf gestolen van Mt. Gox. Gezien de reputaties kun je het antwoord mogelijkerwijs wel invullen.

Het verhaal gaat dat Wright de toegang tot dit adres op 5 februari 2020 is verloren door een hack van zijn computer.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Craig WrightMt.Gox