Oud-Chinese vice-minister pleit voor evaluatie na koerswijziging VS rond Bitcoin

679 totale weergaven

Zhu Guangyao, de voormalige vice-minister van financiën van China, waarschuwde dit weekend tijdens een economisch forum in Beijing over de veranderende houding van Amerika ten opzichte van bitcoin. Hij noemde onder andere de beslissing van de Securities and Exchange Commission (SEC) om een Spot Bitcoin ETF goed te keuren.

Moet China bang zijn voor de bitcoin-strategie van Amerika?

Verder ging Guangyao in op het idee van Donald Trump om, mits hij in november wordt gekozen als de nieuwe president van de Verenigde Staten, een Strategic Bitcoin Reserve aan te leggen.

“Dat heeft negatieve effecten en we moeten de risico’s en schade voor de kapitaalmarkten volledig erkennen. Maar we moeten ook de laatste internationale veranderingen en beleidswijzigingen bestuderen, omdat het een cruciaal aspect is van de ontwikkeling van de digitale economie”, aldus Guangyao.

De Chinese overheid is juist niet zo happig op bitcoin. Zo werd er in 2021 een algeheel verbod op het minen van bitcoin ingesteld. Ook is de handel in crypto sinds dat jaar verboden in China.

Om toch nog bitcoin te kopen gebruiken Chinezen zogenaamde over-the-counter (OTC) of peer-to-peer (P2P) methoden. Op die manier kunnen ze voorkomen dat de overheid hun activiteit ontdekt.

Enorme groei OTC-deals met bitcoin in China

“Als we kijken naar een selectie van in China gevestigde OTC-platformen, dan zien we een gigantische groei. Met name sinds het midden van 2023. Veel van deze platformen profiteren van de blijvende interesse in crypto onder Chinezen en hebben manieren gevonden om zich aan het nieuwe regelklimaat aan te passen”, zo vertelde de voormalige minister van financiën.

We zien inderdaad dat het aandeel in het handelsvolume van Chinese OTC-partijen enorm is gestegen in 2023 en 2024. In het eerste kwartaal van 2024 werd zelfs een record neergezet voor deze partijen.

Wat dat betekent voor bitcoin in China is momenteel nog niet helemaal duidelijk. Het is gewoon heel lastig om de status van bitcoin in China te begrijpen.

Stay Ahead of the Curve en join ons Discord channel!

Praat mee over dit onderwerp met onze crypto experts. Praat met andere lezers en blijf 24/7 op de hoogte van het laatste nieuws in ons kersverse Discord channel!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....