Oud-medewerker Microsoft 9 jaar cel in vanwege ‘Bitcoin’ fraude

Een oud-medewerker van Microsoft moet 9 jaar de cel in vanwege internetoplichting en witwassen. Dat maakt de rechtbank van Seattle bekend.

Volodymyr Kvashuk (26), afkomstig uit de Oekraïne, sluisde maar liefst 10 miljoen dollar aan cadeauvouchers weg via een ingenieuze truc. Door middel van een Bitcoin mixing dienst probeerde hij de herkomst van de digitale roof te maskeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Microsoft en cadeauvouchers

De man was sinds 2016 ingehuurd door Microsoft als een extern adviseur, maar hij trad snel in dienst. Binnen zijn functie had hij de volledige toegang tot alle digitale vouchers van de techgigant.

Bovendien gebruikte hij testaccounts van collega’s om nog meer cadeaubonnen te kunnen verduisteren. De vouchers verkocht hij online.

Van de opbrengsten schafte hij onder meer een villa aan ter waarde van 1,6 miljoen dollar en een Tesla van 160.000 dollar. Hij ging bijzonder geraffineerd te werk, want hij gebruikte een Bitcoin mixer om de gelden ‘wit te wassen’.

Transacties op het Bitcoin netwerk zijn namelijk pseudo-anoniem en lastig te koppelen aan een persoon. Maar toch heb, zelfs met mixing, nog geen volledige anonimiteit. Dat komt omdat de opsporingsdiensten ook steeds verfijnder kunnen opsporen door investeringen in nieuwe software.

Voor de fiscus verzon hij een verhaal dat hij een erfenis ter waarde van 2,8 miljoen dollar had ontvangen.

Veroordeling

In februari is de man veroordeeld voor achttien misdrijven, waaronder online fraude, identiteitsdiefstal, witwassen en belastingfraude. Ook is hij ook schuldig bevonden aan het indienen van valse belastingaangiften.

Volgens Ryan Korner van de fiscale opsporingsdienst is dit de eerste veroordeling met een fiscaal aspect.

Met andere woorden: door het wegsluizen van crimineel fiat geld naar een mixing service voor het bitcoin netwerk is je anonimiteit niet gegarandeerd. Overheden werken in toenemende mate ook samen met specialisten die de blockchain afspeuren naar opmerkelijke transacties.

Kvashuk moet daarnaast nog een boete betalen van ruim 8,3 miljoen dollar en er is een kans dat hij na zijn gevangenisstraf naar thuisland Oekraïne terug moet.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfraude

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...