Pantera Capital komt met nieuw Bitcoin (BTC) fonds voor instituties

Pantera Capital komt “binnen enkele maanden” met een nieuw Bitcoin (BTC) fonds. Ze mikken daarmee op institutionele beleggers die interesse krijgen in BTC en cryptocurrency’s.

Dat zegt CEO Dan Morehead in een interview met The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nieuw Bitcoin fonds in de maak

Pantera is een vermogensbeheerder met ruim 1 miljard dollar aan cryptomunten onder beheer. Ze steken niet alleen geld in de assets, maar hebben ook aandelen in bitcoin – en cryptobedrijven.

Het bitcoin only fonds liet over 2020 een klinkend resultaat zien met een rendement van 299%.

Morehead ziet ook dat de markten van investeringsfondsen aan het ontwaken is. En daarmee ook de concurrentie voor Pantera Capital om naar de gunsten van institutionele beleggers te dingen, die steeds meer keuze hebben.

Zo is Anthony Scaramucci met Skybridge eerder dit jaar een fonds gestart en ook durfkapitalist Union Square Ventures alloceert circa 30% van haar fonds met daarin 250 miljoen dollar in cryptocurrency’s. Met Mass Mutual, die 100 miljoen dollar in Bitcoin stak, heeft ook een traditionele verzekeraar exposure. En deze week was er het nieuws dat universiteiten zoals Yale en Harvard al sinds 2019 actief zijn in de markt.

Morehead mikt met het nieuwe fonds op partijen die hun kapitaal spreiden over diverse assets van obligaties, aandelen, goud en ook bitcoin. Hij zegt in het interview:

“We zien echt een omslagpunt, want er komen steeds meer spelers op de markt. We krijgen veel belletjes van universiteiten en goede doeleninstellingen die een eerste stap willen zetten in deze markt”.

Beursgenoteerde bedrijven

Niet alleen instituties hebben BTC ontdekt als vluchthaven, ook steeds meer beursgenoteerde (Amerikaanse) bedrijven zien het potentieel. En het aantal is groeiende, getuige deze bedrijvenlijst. 2020 stond in het teken van onder meer MicroStrategy, een winstgevend bedrijf dat 70.784 BTC als kasreserve op de balans heeft staan.

CEO Michael Saylor zei onlangs in een interview in de Unchained Podcast.

“Ik denk dat veel bedrijven de komende 12 maanden dezelfde stap gaan zetten. Ik verwacht meer aankondigingen van andere beursgenoteerde bedrijven. Want veel CEO’s van particuliere bedrijven hebben contact met me opgenomen, maar ze houden zich stil.”

Blikvanger is nog altijd het beursgenoteerde Grayscale, dat 616.558 BTC in haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) heeft opgeslagen. Maar ook de bewindvoerder van de failliete exchange Mt.Gox zit nog op 141.686 BTC aan kapitaal. Gedupeerde beleggers krijgen hoogstwaarschijnlijk dit jaar een gedeeltelijke compensatie van hun verloren bezit.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...