Bitcoin bedrijf Paxful over datalek: ‘Privacy van gebruikers niet in gevaar’

Deze week verscheen er op Raidforums een post waar Paxful gebruikers in eerste instantie niet vrolijk van werden. Raidforums is een marktplaats voor het kopen en verkopen van gestolen informatie, waarop in een post werd geclaimd dat de persoonsgegevens van miljoenen Paxful gebruikers op straat lagen.

Volgens een woordvoerder van Paxful is hier echter niets van waar en zijn de persoonsgegevens van de gebruikers van het bedrijf nooit in gevaar geweest. Paxful onderzoekt nu nog op er persoonsgegevens van medewerkers in het geding zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Paxful onderzoekt situatie, maar verwacht geen problemen

“We zijn de situatie actief aan het onderzoeken, maar geloven dat er geen datalek heeft plaatsgevonden op het Paxful-platform zelf,” aldus de woordvoerder van het bedrijf in een statement.

Een gebruiker van Raidforums publiceerde onder het pseudoniem “mafufi” de volledige database van gebruikers van Paxful voor de prijs van 1 bitcoin. De lijst zou onder andere de voornamen, achternamen, geboortedata, geslachten, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden van alle 4,8 miljoen gebruikers en medewerkers van Paxful bevatten.

Een sample van de gelekte database dat door de vermeende hacker als reclame bij zijn bericht werd geplaatst, bevatte voornamelijk Paxful.com e-mailadressen of die van alternatieve providers met “paxful” in het adres. Paxful geeft aan dat het data is van een derde partij waar het tot september 2020 klant is geweest.

Ook CEO Paxful reageert op het vermeende datalek

CEO Ray Yussef liet via Twitter ook van zich horen over het vermeende datalek. Hij was duidelijk verrast over het feit dat het lek zo serieus werd opgepakt, want hij zei het volgende: “1 btc voor miljoenen gebruikers? Wij krijgen continu dit soort datalek-spam en het is altijd nep.”

“Er zijn geen persoonsgegevens van onze gebruikers gelekt, al zijn we nog bezig met een onderzoek naar een mogelijk lek van gegevens van werknemers.” Verder geef Yussed aan ons op de hoogte te houden over het onderzoek en sluit hij af met “Stay tuned. All identities safu!” waarmee hij alle onrust hoopt weg te nemen.

Het lijkt ditmaal dus om een vals alarm te gaan, maar berichten over datalekken verschijnen steeds vaker in de media. Laat het een waarschuwing zijn om zo min mogelijk informatie van jezelf achter te laten bij bedrijven en überhaupt op het internet. Datalekken zullen in de toekomst eerder meer dan minder vaak voorkomen.

Lees meer over:
misdaadpaxful

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....