Phoenix komt met baanbrekend ‘splicing’ in bitcoin lightning wallet

Lightning wallet Phoenix heeft een derde generatie van zijn app gelanceerd. Hierin zit een nieuwe feature, het zogenoemd splicing. Het is de eerste keer dat dit op grote schaal wordt uitgerold.

Splicing

Phoenix is een non-custodial wallet waarmee je lightning betalingen kunt ontvangen en versturen. In de huidige wallet heb je als gebruiker op den duur meerdere betaalkanalen. Ook heb je je bitcoin volledig in eigen beheer nemen en kun je naast lightning ook on-chain betalingen sturen/ontvangen.

Toch weet het Franse team, dat als een van de weinige partijen in de wereld de eclair-lightning-implementatie gebruikt, weer te verbazen.

Met splicing kun je de grootte van (al bestaande) kanalen aanpassen. Hierdoor houdt je als gebruiker dus in zekere zin maar één kanaal. Het is veel handiger om liquiditeit te beheren en alloceren. Ook zorgt het er voor dat je als gebruiker maar één UTXO per wallet nodig hebt.

In een blogpost schrijf Acinq, de maker van Phoenix, meer over de update. Gebruikers hebben nu één dynamisch kanaal, wat zorgt voor meer voorspelbaarheid en controle over inkomende lightning betalingen.

Met lightning kun je goedkoper en sneller bitcoin betalingen doen. Deze secundaire laag vermijdt de blocktijd, blockgrootte en de mempool (en daarmee in zekere zin de hele blockchain).

Andere kosten

De nieuwe walletversie brengt ook nieuwe kosten met zich mee. Met een enkel dynamisch kanaal wordt de eerdere vergoeding van 1% op inkomende liquiditeit (en minimaal 3.000 sats) vervangen door de mining fees van de onderliggende on-chain betaling. Dat is naar eigen zeggen een “meer transparante en kosteneffectieve oplossing”.

“Wij zijn van mening dat de winst qua efficiëntie die wordt behaald door splicing zo fenomenaal is, dat alle wallets het uiteindelijk zullen implementeren.”

Bovendien worden de kosten voor het verzenden van lightning betalingen nu ook vooraf weergegeven. Dat is vastgesteld op 0,4%. Eerder was dat nog variabel, wat kon oplopen tot 0,5% maar wat ook goedkoper kon zijn (minimaal 0,05%). Een pure lightning transactie is nu dus wel iets duurder.

Tot slot kun je ook met “splice-out” direct geld zonder tussenpartij van de lightninglaag naar de bitcoinlaag krijgen. Andersom kun je een kanaal verder “opwaarderen” met een “splice-in”.

De nieuwe app is nu alleen nog voor Android te gebruiken. De iOS-versie moet binnen enkele weken ook te gebruiken zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning