‘Verkopers van bitcoin kochten gemiddeld rond $24.500’

Als je al wat langer meeloopt in de wereld van bitcoin, dan heb je ongetwijfeld weleens over PlanB gehoord. PlanB is de Nederlandse analist die de bitcoin-gemeenschap in vuur en vlam zette met zijn Stock-to-Flow model, waarmee hij er als eerste in slaagde om een waarde te plakken op de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van bitcoin.

Inmiddels is het model zijn glans een beetje verloren, maar verrast PlanB zijn ruim 1,8 miljoen volgens op Twitter nog regelmatig met interessante analyses over de bitcoin koers.

Bitcoiners nemen winst

In 2023 is de bitcoin koers flink gestegen en dat zorgt ervoor dat sommige mensen weer voorzichtig aan winst beginnen te nemen. In de onderstaande grafiek zie je aan de groene bollen dat verkopers op dit moment een winst van gemiddeld 0 tot 20 procent realiseren op hun bitcoin.

Wat deze grafiek vooral interessant maakt is het feit dat we die groene bollen vaak zien in de maanden in aanloop naar een nieuwe bullmarkt. Als je naar het verleden kijkt, dan zie je dat de vroege bullmarkt altijd gekenmerkt is door groene bolletjes in deze grafiek van PlanB.

Het enige wat we hier natuurlijk tegenin kunnen brengen is dat PlanB zich hierbij baseert op slechts een drietal echte cycli. Dat is nog te weinig bewijs om te kunnen stellen dat we ditmaal wederom een dergelijke cyclus tegemoet gaan. Dat is iets wat de komende maanden/jaren moet blijken.

Wat gaat de koers doen?

PlanB organiseerde onder zijn ruim 1,8 miljoen volgers ook nog een poll. Dat is vaak interessante informatie, omdat er doorgaans duizenden mensen op deze polls van de analist stemmen. De enige kanttekening die we daarbij moeten plaatsen is dat dit waarschijnlijk vooral mensen zijn die PlanB intensief volgen, waardoor het waarschijnlijk geen compleet waarheidsgetrouw beeld geeft.

Ruim 50 procent van de bijna 24.000 stemmers op de poll van PlanB geeft aan dat zij een koers van 40.000 dollar of hoger verwachten voor bitcoin op het moment van de halving van april 2024.

Meestal zien we dat de bitcoin koers het in aanloop naar de halving goed doet, om vervolgens in het jaar daarna echt te exploderen. Wat dat betreft is die verwachting van een koers van 40.000 dollar niet onwaarschijnlijk.

Een kleine 10 procent is extreem pessimistisch en verwacht een bitcoin koers van 20.000 dollar of lager op het moment van de halving. Ook dat is gezien de macro-economische omstandigheden geen complete onwaarschijnlijkheid te noemen. We gaan dus hoe dan ook een spannende periode in voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....