Politicus in Brazilië wil met wetsvoorstel van bitcoin een ‘legale asset’ maken

In Brazilië worden er weer kleine stapjes gezet wat betreft de adoptie van bitcoin. Politicus Paulo Partins heeft een wetsvoorstel gepresenteerd dat bitcoin moet aanvaarden als betaaloptie.

Erkennen bitcoin

Het gedetailleerde wetsvoorstel zorgt voor een aanvulling op de bestaande wetgeving van het land. Concreet gaat het om artikel 835 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door bitcoin aan de lijst met betaalopties toe te voegen, zal het makkelijker zijn om het voor allerlei doeleinden te gebruiken. Het is echter niet zo dat bitcoin daarmee een wettig betaalmiddel wordt, zoals dat het geval is in El Salvador.

Het idee is dat bitcoin gaat worden erkend als ruil- of betaalmiddel, en ook als “instrument voor toegang tot goederen en diensten of investeringen”.

Het voorstel is op 10 juni gepresenteerd en gaat nu naar de wetgevers van het Zuid-Amerikaanse land. Zij zullen er over debatteren alvorens het (mogelijk) door de Senaat worden aangenomen. Daarna moet het ook nog door de president worden ondertekend.

Een belangrijk onderdeel van het voorstel is om het bezit van private keys te beschermen. Dit biedt indirect ook nieuwe bevoegdheden en beperkingen voor het rechtssysteem in Brazilië. Bitcoin wordt daarmee namelijk officieel als een financiële activa gezien.

De handelsvolumes op cryptobeurzen in Brazilië zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Hierdoor krijgen de federale rechters in het land momenteel training over crypto-gerelateerde zaken. Er zijn namelijk steeds meer rechtszaken waarbij het aan de orde komt.

Eerder wetsvoorstel

Opmerkelijk genoeg is er eerder dit jaar ook al een wetsvoorstel aangenomen waardoor bitcoin wordt erkend in het land.

Het voorstel dat in 2019 werd geïntroduceerd is nu unaniem goedgekeurd door de Commissie voor Economische Zaken (CAE) van de Senaat. Dit had ook impact op de cryptobedrijven, die officieel als Virtual Asset Service Providers (VASP’s) werden aangemerkt. Ze moeten daardoor ook licenties verkrijgen bij de centrale bank.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBrazilië