Senaat in Brazilië erkent Bitcoin, neemt unaniem wetsvoorstel aan

Deze week is er in Brazilië een wetsvoorstel aangenomen dat met Bitcoin te maken heeft. In het Zuid-Amerikaanse land keurde het Senaat unaniem in met een voorstel om digitale valuta wettelijk te erkennen.

Wetsvoorstel Brazilië

Het wetsvoorstel was al enkele jaren in de maak. Het is gericht op het dagelijks gebruik van digitale activa. Deze activiteiten bevonden zich altijd in grijs gebied, maar met het wetsvoorstel wil men hier meer duidelijkheid over verschaffen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het voorstel dat in 2019 werd geïntroduceerd is nu unaniem goedgekeurd door de Commissie voor Economische Zaken (CAE) van de Senaat.

Nu deze bill de commissie door is, wordt deze naar de Kamer van Afgevaardigden gestuurd. Vervolgens zal president Jair Bolsonaro de wet moeten ondertekenen. De president kan echter ook zijn veto uitspreken over het wetsvoorstel en het terugsturen naar het parlement.

Als Bolsonaro de wet níet tegenhoudt, zal Brazilië cryptocurrency’s officieel erkennen als “een digitale weergaven van waarde die kunnen worden verhandeld of overgedragen,” Verder ziet men het dan als “een elektronisch middel dak kan worden gebruikt voor betalingen en investeringen.”

Erkenning

Daarmee gaan bitcoinbetalingen dus niet worden verboden. In sommige landen mag men wél bitcoin hebben, maar het niet als betaalmiddel gebruiken voor goederen en diensten. India, Rusland en China hanteren deze aanpak. Brazilië doet het anders, door Bitcoin in ieder geval te erkennen als valuta.

Brazilië zal daarmee ook Virtual Asset Service Providers (VASP’s) erkennen. Deze cryptobedrijven moeten wel een licentie krijgen van de overheid. De Federal Revenue en de centrale bank zijn aangewezen als toezichthouders.

De geregistreerde cryptobedrijven moeten zich wel aan strikte regels houden. De Financial Activities Control Council zal de industrie monitoren. De VASP’s moeten verdachte transacties (met een vermoeden van witwassen) ook melden bij deze raad.

Brazilië zet door

Het nieuws komt niet vanuit de lucht vallen. Eerder wilde Congreslid Luizão Goulart al dat men salaris in bitcoin zou moeten kunnen ontvangen. Ook maakte Rio de Janeiro vorige maand bekend dat ze als stad bitcoin wilden kopen. Ook stelden ze belastingkortingen in voor iedereen die dit met bitcoin afrekent.

Naar schatting hebben ook 3 miljoen Brazilianen een account bij een cryptobeurs. Dat zijn ongeveer evenveel cryptobeleggers als dat er investeerders in aandelen zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBrazilië