Politie in Nieuw-Zeeland neemt $90 miljoen in beslag van ‘Bitcoin witwasser’

901 totale weergaven

De Nieuw-Zeelandse politie heeft $90 miljoen aan assets in beslag genomen van Alexander Vinnik. Hij is de hoofdverdachte in een witwaszaak van $4 miljard (!). De miljoenen zouden een onderdeel van deze zaak zijn. Dat meldt de New Zealand Herald.

Geld bevroren

Naar verluid heeft de politie zo’n 140 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar ($90 miljoen) bevroren. Dit geld werd gestald bij een bedrijf die in verband wordt gebracht met het onderzoek tegen Vinnik.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij wordt er van beschuldigd het meesterbrein te zijn achter de bitcoin beurs BTC-e en hij wordt nu op allerlei manieren aangepakt.

Witwassen

De Franse autoriteiten houden Alexander Vinnik voor onbepaalde tijd vast. Hij werd door Griekenland uitgeleverd aan Frankrijk, terwijl ook Rusland en Amerika Vinnik graag in handen wilde krijgen.

BTC-e was bij de start in 2011 en daarna een van de grootste bitcoin handelsplekken. In 2013 en 2014 had het platform te maken met een aantal grote uitvallen door aanvallen van buitenaf.

Op 25 juli 2017 ging de beurs offline na arrestatie van verschillende teamleden. Ook werd er hardware in beslag genomen bij een van hun datacentra. De Amerikaanse autoriteiten legde beslag op het domein BTC-e.com en 38% van alle klantenfondsen.

Ook Vinnik werd gearresteerd in 2017, hij is de hoofdverdachte in een witwaszaak. Naast de VS zijn ook Frankrijk en Rusland bezig met een proces.

De kinderen van Vinnik hebben in het begin van dit jaar een zaak aangespannen tegen Griekenland. Zij vinden dat de rechten van hun vader zijn geschonden door het land.

Bitcoin

Ondanks dat een bitcoin transactie op het netwerk niet te censureren is, zijn er in de buiten wereld natuurlijk allerlei partijen die je tegen kunnen werken. Bitcoin en de beurs BTC-e zijn beide tools om dit uit te voeren.

Maar doe je iets wat bepaalde autoriteiten niet aanstaat? Dan ben je zeker niet onschendbaar, ook niet met bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...