Politie in Texas voorkomt deels bitcoin scam van nepbankier

4751 totale weergaven
Politie in Texas voorkomt bitcoin scam van nepbankier

Oplichters proberen op tal van manieren je bitcoin te stelen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een oudere vrouw in White Settlement, Texas verloor bijna $40.000 door een opvallende oplichter. Een kleiner bedrag ging toch verloren.

Bitcoin ATM scam

Een politieagent uit White Settlement, Texas, heeft een lopende scam onderschept waarbij een oplichter zich voordeed als een medewerker van Chase Bank. De oplichter misleidde een oudere vrouw om $40.000 op te nemen en deze in een Bitcoin ATM te storten.

Op 19 juni meldde het White Settlement Police Department (WSPD) dat agenten een scam wisten te stoppen terwijl deze plaatsvond. Een bezorgde burger had het meldpunt van de politie gebeld toen hij zag dat een oudere vrouw grote bedragen contant geld in een Bitcoin ATM deponeerde. De burger vermoedde een scam na het horen van het telefoongesprek van de vrouw.

De WSPD verklaarde dat de verdachte de vrouw bedreigde met arrestatie als ze het geld niet zou sturen. Dit is een veelgebruikte tactiek bij zogenaamde “pig butchering” scams. De vrouw werd misleid door de beller-ID die “Chase Bank” aangaf, waardoor ze dacht dat het een medewerker van de bank was.

De oplichter regelde vervolgens een taxiservice om de vrouw naar een lokale Chase Bank te brengen om het geld op te nemen. Daarna leidde de verdachte haar naar een winkel met een Bitcoin ATM om het geld te storten.

In de dashcambeelden die door de politie zijn vrijgegeven, is te zien hoe een agent het gesprek overnam. De nepmedewerker van Chase Bank bleef proberen de vrouw te overtuigen om de transactie af te ronden, maar werd tegengehouden door de WSPD.

Wel geld kwijt

Hoewel de politie verdere schade kon voorkomen, had de vrouw al $23.900 in de Bitcoin ATM gestort. De autoriteiten werken samen met overheidsfunctionarissen om te proberen het geld terug te krijgen en aan het slachtoffer terug te geven.

Sergeant James Stewart, de agent die op de oproep reageerde, verklaarde dat hij aan zijn moeder dacht toen hij de oudere vrouw zag. Hij zei: “Het enige wat ik kon doen was mijn moeder in deze situatie visualiseren. […] Ik wou dat we deze kerel konden vinden en hem voor een lange tijd achter de tralies konden zetten, want hij doet dit waarschijnlijk bij andere mensen.”

Ondertussen bedankte politiechef Christopher Cook de bezorgde burger die het incident meldde. Het politiebureau is van plan de burger te erkennen tijdens een toekomstige raadsvergadering.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...