Poloniex moet $7,6 miljoen betalen omdat ze zich in 2014 niet aan regels hielden

Poloniex LLC moet ruim $7,5 miljoen betalen aan de Office of Foreign Asset Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Sancties naleven

De Amerikaanse entiteit die eerder bij cryptobeurs Poloniex hoorde, schikt in een zaak met de sanctiewaakhond.

Het platform had tussen 2014 en 2019 bijna 66.000 keer verschillende sanctieregels geschonden. Het zou klanten uit de Krim, Cuba, Iran, Soedan en Syrië hebben bediend. Ze konden daardoor voor $15 miljoen aan cryptovaluta verhandelen, aldus de OFAC in een persbericht.

Toen Poloniex in januari 2014 werd gelanceerd, had het pas in mei 2015 de compliance op orde om zich te houden aan de sanctieregels.

Het werkte echter niet (!) met terugwerkende kracht, waardoor klanten uit de gesanctioneerde rechtsgebieden op het platform geen strobreed in de weg werd gelegd. Volgens het ministerie kon deze selecte groep klanten gewoon blijven handelen, terwijl er nieuwe gesanctioneerde groepen geen account meer konden aanmaken.

“Hoewel Poloniex moeite heeft gedaan om rekeningen met een band met Iran, Cuba, Soedan, de Krim en Syrië te identificeren en te beperken, bleven sommige klanten die zich blijkbaar in deze rechtsgebieden bevonden, het Poloniex-platform gewoon gebruiken.”

Doorverkocht

Er is sindsdien veel gebeurd met Poloniex. Momenteel is het in handen van Justin Sun, die het weer over nam van Circle. Laatstgenoemde is tevens uitgever van de USDC-stablecoin. Ze hadden Poloniex minder dan twee jaar in bezit.

Poloniex LLC is de Amerikaanse rechtspersoon die verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten en die in deze zaak dus $7,59 miljoen betaalt aan de OFAC.

Volgens de OFAC was Poloniex LLC “een kleine startup ten tijde van de meeste schendingen”. Alles ging beter met de naleving van de regels toen Circle het platform overnam. Dit zorgt er voor dat de boete niet hoger is uitgevallen.

Eerder kreeg de beurs ook al een boete van de SEC omdat ze niet-geregistreerde effecten aanboden.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsPoloniex