Portugal gaat belasting heffen over bitcoin

Fernando Medina, de minister van Financiën van Portugal, heeft tijdens een parlementaire zitting op 13 mei bevestigd dat het land cryptovaluta gaat belasten.

Regels in Portugal

Portugal is momenteel een van de meest cryptovriendelijke landen in Europa. De laatste jaren trok het veel investeerders en bitcoiners aan, die wilden profiteren van de voordelen van het Portugese staatsburgerschap.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er lijkt nu echter een einde te komen aan de belastingvoordelen voor cryptobezitters. Het land belast crypto momenteel (nog) niet, omdat het het als een betaalmiddel beschouwt in plaats van als een activa.

Mariana Mortágua, afgevaardigde van de Assemblee van de Portugese Republiek, heeft echter gevraagd om een ​​onderzoek te doen. Ze wil weten hoe andere landen omgaan met belastingen op cryptovaluta. Hier wil ze dan de nieuwe belastingregels op aanpassen.

Het is niet bekend wanneer er veranderingen gaan komen, maar dat deze zullen komen lijkt onvermijdelijk. Fernando Medina, de minister van Financiën, heeft dat inmiddels ook bevestigt.

Mendonça Mendes, staatssecretaris voor fiscale zaken, vertelt:

“We zijn bezig met een evaluatie en kijken wat de internationale definitie van crypto-activa is. We evalueren de regelgeving en kijken er naar vanuit het licht van de strijd tegen het witwassen van geld en de regulering van markten.”

Het heeft er veel weg van dat de wetgeving nog achter op de realiteit liep, waardoor bitcoin op de een of andere manier altijd goed uit de bus kwam.

Madeira

Opmerkelijk genoeg gebeurt in Madeira het tegenovergestelde. Vorige maand werd op de Bitcoin2022-conferentie bekend gemaakt dat de autonome eilandengroep juist bitcoiners wil aantrekken,

Portugal had altijd een goede naam onder cryptofanaten. Met een ‘Golden Visum’ hoefde je maar zeven dagen per jaar in het land te zijn en je kon ermee een fast track procedure door om het Portugese staatsburgerschap te krijgen. Je moet daarvoor wel 280.000 euro in de economie investeren.

Sinds 2012 heeft dit programma meer dan $6 miljard opgeleverd. De wijziging van de cryptobelastingen zal waarschijnlijk veel cryptocoiners afschrikken. In El Salvador (en andere landen) zullen gunstigere regels ontstaan, waardoor de geografische arbitrage door zal gaan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsPortugal