Madeira en stad in Honduras naar bitcoin standaard, plannen in Mexico

Samson Mow maakte zojuist groot nieuws bekend op de Bitcoin 2022 conferentie in Miami. De Portugese eilandengroep Madeira gaat aan de slag met bitcoin. Ook de stad Prospera uit Honduras komt met een aankondiging rondom het omarmen van BTC. Als bonus vertelt Mow ook dat hij op gesprek gaat in Mexico om te praten over de adoptie van bitcoin in het land.

Bitcoin voor de wereld

Mow heeft lange tijd gewerkt voor Blockstream, waar hij van dichtbij betrokken was bij bitcoin mining op een vulkaan en ook bij de bitcoinobligaties van El Salvador.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mow heeft zijn pijlen nu gericht op ‘nation state adoption’. In zijn speech vertelt hij hoe de adoptie van bitcoin in elk land andere vormen kan aannemen. De casus zoals die van El Salvador was uniek, gezien de politieke overmacht van president Bukele en het gemak waarmee wetsvoorstellen kunnen worden doorgevoerd.

Mow richt zich met zijn nieuwe bedrijf 3Jan op op-maat-gemaakte modellen voor plekken die bitcoin als wettig betaalmiddel willen aannemen. Een van de denkwijzen is om bitcoin als ‘buitenlandse valuta’ te behandelen, waardoor het binnen de bestaande regels kan worden gefietst.

Prospera

Na de introductie riep Mow een onbekende gast op het podium: Joel Bomgar, de president van Prospera Inc. Prospera is een handveststad en een speciale economische zone in Honduras. Het stadje ligt op het eiland Roatán.

De stad is gebaseerd op een idee van een econoom genaamd Paul Romer. Het moet fungeren als een autonome zone met een eigen regering. De stad heeft ook eigen wetten.

Bomgar deelt drie aankondigingen die betrekking hebben op Prospera:

  • Bitcoin wordt een wettig betaalmiddel (legal tender) in Prospera. Dat houdt onder andere in in dat je geen vermogenswinstbelasting hoeft te betalen over je BTC.
  • Het wordt mogelijk om bitcoinobligaties uit te schrijven vanuit (en voor) Prospera.
  • Er komen mogelijkheden om meer financiële producten uit te geven.

Het initiatief lijkt vooral interessant voor bedrijven die onder het juk van hun lokale regels uit willen komen.

Madeira

De tweede plek die bitcoin gaat omarmen is Madeira, een eilandengroep in de Atalantische Oceaan. Het is een autonome regio binnen Portugal. De president van Madeira, Miguel Albuquerque, kwam eveneens het podium op. Hij sprak de volgende woorden:

“Ik geloof in de toekomst, ik geloof in bitcoin.”

Individuen in Madeira hoeven geen (persoonlijke) belasting te betalen over hun bitcoin. Ook komen er voordelen voor bedrijven op het gebied van belastingen. Albuquerque spreekt uit dat hij met Jan3 en Samson Mow gaat werken aan een “fantastische omgeving voor bitcoin.”

Mexico

Ten derde sprak senator Indira Kempis Martínez de bitcoinmenigte toe. Ze heeft zich op Twitter regelmatig uitgelaten over bitcoin. Martínez vertelde over het gebrek aan financiële inclusie in het Centraal-Amerikaanse land. Bitcoin is de oplossing, volgens de politica.

Daarnaast, gaat er de komende twee maanden een wijziging komen in de regels op het gebied van fintech en monetaire wetten. Mow voegt eraan toe: ‘bitcoin wetten’. Wat hij hiermee bedoeld is niet helemaal duidelijk.

Ze sluit af met een boodschap aan de president van Mexico:

“We kijken er naar uit om samen om de tafel te zitten om te praten over het plan ‘Bitcoin als legal tender in Mexico’.”

Daarbij moet wel gezegd worden: Martínez heeft weinig politieke macht in Mexico. De politica is aangesloten bij de partij genaamd Movimiento Ciudadano. Sinds 1 september 2018 is ze senator van het Congres van de Unie die de staat Nuevo León vertegenwoordigt. Haar partij, die bekend staat als de burgerbeweging, kreeg in 2018 slechts 1,7% van de stemmen.

Mow gaat in op de oproep en bevestigt dat hij de uitnodiging oppakt.

Bron afbeelding: YouTube

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmexico