President Swiss National Bank waarschuwt voor stablecoins

President Swiss National Bank waarschuwt voor stablecoins

Thomas Jordan, de president van de Swiss National Bank (SNB) – de Zwitserse centrale bank, waarschuwt dat zogeheten stablecoins die aan vreemde valuta's zijn gekoppeld monetair beleid kunnen belemmeren.

Beperkt nut

Afgelopen donderdag 5 september sprak hij bij de Universiteit van Bazel. Daar gaf hij aan dat hij overtuigd is dat cryptovaluta beperkt nut hebben. Zowel als betalingsinstrument, oppotmiddel als rekeneenheid. Dit volgens Jordan omdat ze te veel fluctueren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author=""]Jordan: "Crypto-tokens zijn meer speculatieve beleggingsinstrumenten dan 'goed' geld gekeken naar de karakteristieken. Gebruikers omschrijven geld doorgaans als 'goed' wanneer het een stabiele waarde kent, breed geaccepteerd wordt en efficiënte betalingen mogelijk maakt. Gezien deze parameters lijkt het onwaarschijnlijk dat cryptomunten in Zwitserland op grote schaal als geld gaan worden gebruikt"[/penci_blockquote]

Bedreiging voor de financiële stabiliteit

Jordan uitte verder zijn bezorgdheid over het feit dat stablecoins gekoppeld zijn aan vreemde valuta. Zwitserland is een van de landen waar cryptobedrijven bijzonder welkom zijn. Middels wetgeving wordt het voor bedrijven aantrekkelijk gemaakt om zich in Zwitserland te vestigen. Echter ziet Jordan wat beren op de weg. Cryptobedrijven die in Zwitserland zijn gevestigd brengen immers cryptomunten op de markt die gekoppeld zijn aan buitenlandse valuta.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author=""]Jordan: "Stablecoins die aan vreemde valuta zijn gekoppeld kunnen de doeltreffendheid van ons monetair beleid in het gedrang laten komen”[/penci_blockquote]

De centrale bankier voegde eraan toe dat een stablecoin in Zwitserse frank geen onmiddellijke invloed heeft op de effectiviteit van het monetaire beleid. Echter kan volgens Jordan het uitgeven van een door een centrale bank op de markt gezette stablecoin wel een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit, wegens de kans op een bankrun.

Swiss National Bank houdt Facebook’s Libra nauwlettend in de gaten

Facebook’s cryptoproject Libra is middels Libra Networks geregistreerd in het commerciële register (de Zwitserse Kamer van Koophandel) van Genève. De centrale bank laat weten in nauw contact te staan met de bevoegde autoriteiten in Genève aangaande Facebook’s crypto-project.

SNB vice-voorzitter Fritz Zurbruegg geeft aan dat het nog steeds moeilijk is om het project goed en volledig te kunnen analyseren, wegens het vage karakter van de beschikbare documentatie. De centrale bank houdt het project in ieder geval nauwlettend in de gaten, zeker ook om haar onafhankelijke positie te behouden en er zeker van te zijn dat het geen bedreiging vormt voor het mandaat van de SNB.

Grappig detail: De SNB hield in 2018 8,93 miljoen A class aandelen Facebook aan ter waarde van $1,4 miljard en is daarmee een groot aandeelhouder in het bedrijf. Dat is meer dan Facebook CEO Mark Zuckerberg, die 8,91 miljoen van diezelfde aandelen heeft. Hoewel een substantieel aandeel betreft de aanhouding van SNB’s Facebook aandelen slechts een klein aandeel van het totaal, aangezien het zo’n 843 miljard Zwitserse franks op de balans heeft staan. Daarvan is liefst 42 miljard frank in goud belegd.

Bron: SNB, Handels Zeitung

Foto: Flickr / Book Catalog

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties