President van El Salvador verdedigt adoptie van bitcoin

De president van El Salvador haalt uit naar econoom Steve Hanke. Nayib Bukele werd eerder dit jaar door verschillende mensen uitgelachen op Twitter door zijn beleid rondom bitcoin (BTC).

Steve Hanke staat binnen de bitcoin gemeenschap bekend als een ware tegenstander van de digitale valuta. Er gaat vrijwel geen dag voorbij waarop de prominente econoom zich via Twitter negatief uitlaat over bitcoin. Hanke heeft ook al meerdere malen uitgehaald naar Bukele vanwege zijn keuze voor bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 23 september van dit jaar Twitter hij dat Bukele "fast and lose" aan het spelen was met het belastinggeld van de Salvadoranen nadat bitcoin dipte en El Salvador de dip kocht. "Met Bukele aan het roer is El Salvador onderweg naar hun financieel failliet," aldus Hanke.

El Salvador is het eerste land ter wereld dat bitcoin als nationale munt heeft ingevoerd.

De wraak van Bukele

Nog geen maand na deze tirade van Hanke is de bitcoin koers weer bijna terug op het vorige hoogtepunt boven $60.000 en dat is natuurlijk reden genoeg voor Bukele om even op Hanke te reageren. Kort maar krachtig Twitterde Bukele de woorden "You were saying?" naar Hanke.

Hoe de beslissing van Bukele op de lange termijn gaat uitpakken is natuurlijk nog afwachten. Zowel de kritiek van Hanke als de repliek van Bukele zeggen nog niet zoveel over de daadwerkelijke uitkomst van het nieuwe beleid.

We moeten niet vergeten dat dit fascinerende project in El Salvador pas officieel iets meer dan één maand aan de gang is. Om het succes van nieuwe monetair beleid te peilen hebben we wel iets langer nodig dan dat. Het is vooral heel onsportief van Hanke om zich continu zo negatief te uiten.

De Westerse bubbel van Hanke

Het lijkt soms alsof figuren als Hanke vergeten dat het qua economie nooit geweldig is geweest in El Salvador en dat de keuze voor bitcoin een mogelijkheid is om uit die positie te ontsnappen. Als we heel eerlijk zijn, dan heeft de Amerikaanse dollar het land ook niet veel gebracht de afgelopen 20 jaar.

Bitcoin heeft de afgelopen 12 jaar laten zien heel goed de koopkracht van de eigenaren te kunnen bewaken, iets waar de dollar meer moeite mee heeft. Daarbij is het niet helemaal eerlijk dat de Verenigde Staten onbeperkt dollars kan printen om die vervolgens ten koste van landen als El Salvador aan de eigen bevolking uit te delen.

In principe ben je als El Salvador dan aan het werk voor de Verenigde Staten, waar je als land zelf nul voordeel aan hebt. Het is helemaal niet vreemd om dan voor een alternatief te kiezen waarbij niemand het monopolie op de geldpers heeft.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....