Prime Trust onder vuur: autoriteiten grijpen in

Er is onrust ontstaan rondom Prime Trust, een bedrijf dat crypto-activa beheert. Het financiële toezichtsorgaan van Nevada, de NFID, heeft actie ondernomen. Hun doel? Prime Trust onder toezicht van een curator plaatsen. Er is een gat van tientallen miljoenen dollars.

Prime Trust werd/wordt in de industrie door verschillende bedrijven gebruikt als bewaarder van (klanten)fondsen.

Volgens de NFID zit Prime Trust in zwaar weer. Ze hebben niet genoeg geld om alle klantendeposito's te dekken. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het bedrijf ook nog eens de toegang tot bepaalde wallets verloren.

Het toezichtsorgaan trok al eerder aan de bel. Op 21 juni 2023 vaardigde de NFID een bevel uit tot staken van activiteiten. Prime Trust zou onveilig en onverantwoord handelen. Ze zouden zelfs insolvent zijn.

Nu zoekt de NFID een curator. Die moet het roer van Prime Trust overnemen. De taak van de curator is helder: een grondig onderzoek naar de financiën van het bedrijf. Daarna moet hij of zij beslissen wat de beste optie is voor de klanten van Prime Trust. Moet het bedrijf gerehabiliteerd en teruggegeven worden aan het privébeheer? Of is het beter om het bedrijf te liquideren?

Een week geleden kwam de NFID al met slecht nieuws. Prime Trust zou niet in staat zijn om alle opnames van klanten te voldoen.

Prime Trust zit in de problemen en heeft een grote schuld bij haar klanten. Ze moeten meer dan $85 miljoen aan contant geld uitbetalen aan klanten. Echter, ze hebben slechts net geen $3 miljoen in kas. Het bedrijf heeft ook een schuld van meer dan $69 miljoen in digitale valuta. Daartegenover staat slechts $68 miljoen aan digitale activa.

Volgens de NFID kan Prime Trust haar verplichtingen niet nakomen. Het bedrijf kan niet alle opnames voldoen.

In 2019 sloot Prime Trust een contract met Fireblocks, een beveiligingsplatform voor digitale activa. Na de overstap naar Fireblocks werd het management van Prime Trust vervangen. Het nieuwe management werd verteld dat alle crypto bij Fireblocks veilig was.

Begin 2021 bood Prime Trust haar klanten opnieuw toegang tot oude wallet adressen. Dit deden ze omdat er problemen waren met het maken van nieuwe wallets op het Fireblocks platform. Prime Trust dacht dat deze oude wallets bestonden op het Fireblocks platform, of dat ze doorgeschakeld waren naar wallets op dat platform.

Echter, eind 2021 ontdekte Prime Trust dat ze deze oude wallets niet konden bereiken. Ook de crypto die in deze wallets zat, was niet toegankelijk.

Het bestuur van Prime Trust heeft ingestemd met het curatorschap, volgens een toevoeging aan het dossier van de toezichthouder.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...