Pro-Russische militanten ontvingen $2,2 miljoen aan cryptodonaties

Pro-Russische militanten ontvingen $2,2 miljoen aan cryptodonaties

Bitcoinbetalingen zijn neutraal. Het wordt wel eens 'het geld van de vijand' genoemd. Dit krijgt een letterlijke betekenis in Oekraïne. Volgens onderzoek van Chainalysis is er meer dan $2,2 miljoen aan cryptovaluta gesponsord aan pro-Russische milities.

Cryptodonaties

Het gaat om donaties aan pro-Russische groeperingen die in Oekraïne aanwezig zijn. Chainalysis schrijft dat ze 54 organisaties in kaart hebben gebracht die hebben geprofiteerd van cryptodonaties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Pro-Russische militanten ontvingen $2,2 miljoen aan cryptodonaties

Het meeste geld is opgehaald met bitcoin. Maar liefst $1,45 miljoen om precies te zijn. Ethereum staat op plek twee, gevolgd door USDt (op Tron), litecoin en dogecoin.

"Sinds het begin van de oorlog hebben we 54 organisaties geïdentificeerd die gezamenlijk meer dan $2,2 miljoen aan cryptocurrency's hebben ontvangen."

"Een aantal vrijwilligersgroepen en hun supporters gebruiken sociale media om militaire aankopen en de verspreiding van desinformatie te crowdfunden door middel van cryptodonaties."

Pro-Russische militanten ontvingen $2,2 miljoen aan cryptodonaties

Volgens Chainalysis wordt er veel gebruik gemaakt van mixers. Men probeert zo de herkomst van transacties te verdoezelen. In het rapport deelt het analysebedrijf ook verhalen over de aankopen van het geld; van drones, communicatiemiddelen tot medische tools en kogelvrije vesten.

Overigens heeft dit soort nieuws altijd een andere kant: Oekraïne zamelde zelf ook donaties in met bitcoin in de week toen de oorlog uitbrak. Dit bedrag was vele malen hoger, tot boven de $100 miljoen.

Volgens het rapport gaat het geld naar de pro-Russische milities in de omstreden Dombas-regio. Rusland staat onder Westerse sancties waardoor digitale betalingen worden gecensureerd.

Een bitcoinbetaling is niet zomaar te stoppen of blokkeren. Confisqueren is even zo moeilijk, dus ondanks het transparante karakter van een on-chain betaling is er vrij weinig wat de donateurs tegenhoudt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Rusland donatie oekraine

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties