Problemen voor bitcoin miners, bearish voor bitcoin?

440 totale weergaven

Riot Platforms (RIOT), één van de grootste beursgenoteerde bitcoin miners ter wereld, publiceerde op woensdag wisselvallige resultaten voor het tweede kwartaal van 2023; staat de industrie onder druk en is dat bearish voor bitcoin? De beursgenoteerde miner maakte een verlies van 0,17 dollar per aandeel en de omzet viel met 76,7 miljoen dollar lager uit dan de verwachtingen van de markt.

Krijgen we een herhaling van 2022, het jaar waarin miners bitcoin moesten verkopen om te overleven?

Staan bitcoin miners onder druk?

Als we de woorden van Riot Platforms zelf mogen geloven, dan verwachten zij voor 2023 nog een lastige periode die zij zelf omschrijven als een "periode van consolidatie." Uiteindelijk hangt natuurlijk alles af van de bitcoin koers en daar zijn de meningen op dit moment ook sterk over verdeeld.

"Wij verwachten dat bedrijven binnen onze industrie voor uitdagingen blijven staan en dat 2023 een periode van consolidatie blijft in de bitcoin mining-industrie; gegeven onze relatieve positie, liquiditeit en de afwezigheid van lange-termijn schulden, geloven wij dat we in een goede positie zitten om van zo'n consolidatie te profiteren", aldus Riot Platforms.

Hiermee lijken zij aan te geven dat ze problemen verwachten voor de rest van de industrie, die dat mogelijk vanwege een zwakkere financiële gezondheid niet kan verwerken. Dat zou tot nieuwe bitcoin-verkopen kunnen leiden en dus mogelijk koersdalingen voor bitcoin kunnen veroorzaken.

Goedkoop bitcoin minen

Riot Platforms zelf claimt dat ze nog altijd in staat zijn om met een flinke winst bitcoin te minen. Zo zou de gemiddelde kostprijs voor het minen van één bitcoin op 8.389 dollar per stuk liggen voor de miner. Dat betekent een flinke marge ten opzichte van de huidige bitcoin koers van ruim 29.500 dollar.

Het aandeel van Riot Platforms doet het in 2023 in ieder geval fantastisch. De beursgenoteerde bitcoin miner staat vanaf het begin van dit jaar gemeten op een stijging van 383 procent.

Daarmee laat het bitcoin zelf in ieder geval ver achter zich. Bitcoin zet voorlopig een stijging van ongeveer 75 procent op de borden voor 2023.

De markt lijkt door de publicatie van de kwartaalcijfers van Riot Platforms even wat minder optimistisch over de miner. Na het sluiten van de markt daalden de aandelen van Riot Platforms namelijk met 1,4 procent naar 16,12 dollar in de zogenaamde na-handel.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....