UPDATE: CEO Veritaseum weerlegt SEC-beschuldiging van miljoenenfraude
Vorige week kwam Veritaseum in het nieuws wegens een gemeende ICO fraude die door de SEC wordt onderzocht. De CEO, Reggie Middleton, kwam met een respons op de aanklachten.
Mocht je de aanklacht van de SEC hebben gemist: lees dan het artikel van vorige week.
Verweer Reggie Middleton, CEO Veritaseum
Met een document waarin Veritaseum zichzelf verdedigd, pleiten ze ten eerste dat er heel duidelijk is aangegeven dat de VERI token bedoeld was als ‘prepaid software purchase’ en niet als security.
Deze munten gaven toegang tot onderzoeksdocumenten die op het platform van Veritaseum gepubliceerd werden. De tokens zijn geen effecten, zo betoogt Middleton. Ze vertegenwoordigen volgens hem geen eigendomsbelang in Veritaseum.
Dit is volgens de CEO ook erg duidelijk gecommuniceerd via zowel social media, de whitepaper en live presentaties.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Each of the SEC’s claims must fail because Veritaseum’s utility tokens are not securities and are therefore not subject to the federal securities laws. (…) This message was received loud and clear by token purchasers, who were motivated by a desire to use Veritaseum’s ground-breaking products and services.[/penci_blockquote]
Al zijn argumenten zijn in het 423 pagina’s lange document uitgelegd, inclusief bewijzen en memo’s van gesprekken en betalingen.
Our response to SEC allegations has been filed and is now public. While it may appear voluminous, it should be considered MANDATORY READING for those in the fintech/blockchain space, and legal eagles alike. Read the declarations as well as the memo https://t.co/YXy4BqhjNP
‘SEC handelt oneerlijk’
De zaak loopt al sinds 2017 en nu twee jaar later is er voor de SEC dus aanleiding geweest om het project halt toe te roepen. Op 12 augustus maakte ze bekend dat de startup geen toegang meer had tot haar tegoeden en documenten.
Tien dagen eerder had de verdediger echter aan de SEC aangetoond dat enkele vermeende schimmige betalingen routinematig waren gedaan. Ze zouden zelfs wettelijk verplicht zijn deze te moeten doen. De SEC heeft dit op haar beurt niet meegenomen in haar besluit en berichtgeving, en dat is volgens Middleton een kwade zaak.
Verder neemt hij het de beurswaakhond ook kwalijk dat de loyale tokenholders op deze manier de pineut worden. Volgens hem is niet alleen zijn bedrijf maar zijn de klanten ook de dupe van deze zaak.
Als de waarde van de cryptomunt door de rechtszaak daalt, steelt de waakhond geld van de tokenholders, zo verklaart de CEO stellig.
Koersmanipulatie?
Volgens de SEC is er ook sprake geweest van koersmanipulatie. Een aanklacht die volgens Middelton ook niet klopt. Hij handelt naar eigen zeggen op exchanges om te testen of deze geschikt was voor aankoop van nieuwe munten.
Er is volgens hem geen enkele manier om te bewijzen dat het hier om manipulatie gaat. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze redenering niet heel overtuigend is.
Verder beklaagt hij zich over de juridische kosten die bij deze zaak komen kijken. Deze zijn buiten proporties voor een startup zoals Veritaseum.
VERI token
De prijs van de VERI token staat op $8,5 volgens marktvorser Coinmarketcap, een plus van ruim 12%. De marktwaarde van Veritaseum is ruim $18 miljoen.