Rechter besluit dat Celsius $44 miljoen aan gebruikers moet teruggeven

Cryptogeldschieter Celsius Network moet ongeveer $44 miljoen aan cryptovaluta teruggeven aan klanten. Dat blijkt uit een bevel van een rechter, zo meldt Bloomberg.

Geld voor schuldeisers

Het miljoenenbedrag moet worden teruggestort op niet-rentedragende rekeningen van de cryptobank. Daarmee krijgen sommige klanten van Celsius de mogelijk hun deposito’s terug. Hun stortingen werden nooit vermengd met andere Celsius-fondsen.

Je kon bij Celsius geld storten als onderpand voor een lening (“Borrow”), maar ook cryptovaluta storten tegen een (nogal hoge) rente (“Earn”).

De Amerikaanse faillissementsrechter Martin Glenn overweegt een nader onderzoek om er achter te komen wie eigenaars zijn van deze cryptovaluta.

Glenn vaardigde woensdag een bevel uit. Partijen die bij de zaak betrokken waren kwamen tot de conclusie dat bepaalde fondsen toebehoren aan gebruikers, en niet aan Celsius. Het had te maken met gewijzigde regelgeving (omtrent niet geregistreerde effectenrekeningen) vlak voor het faillissement.

Zijn uitspraak ging over klanten die niet-rentedragende custody-rekeningen hadden, van wie het geld niet was vermengd met andere activa van Celsius en van wie de rekeningen te klein waren voor Celsius om ze terug te vorderen om andere klanten mee terug te betalen.

Glenn oordeelde echter ook dat Celsius de cryptovaluta niet hoeft terug te geven als het een bedrag van minder dan $7.500 bedroeg. Dit zou dan weer neer komen op een totaal van $11 miljoen aan activa.

Bevroren spaargeld

Het in New Jersey gevestigde Celsius bevroor de opnames in juni, daarbij verwijzend naar “extreme” marktomstandigheden, waardoor individuele beleggers niet meer bij hun spaargeld konden.

Toen het in juli het Chapter 11-faillissement aanvroeg, rapporteerden ze $4,3 miljard aan activa en $5,5 miljard aan passiva, voornamelijk verschuldigd aan zijn klanten.

Eerder deze week kreeg Celsius uitstel voor de indiening van haar Chapter 11-reorganisatieplan. De deadline staat nu op 15 februari.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws