Rechterhand Sam-Bankman Fried bekent ook schuld

Nishad Singh, de voormalige CTO van de failliete cryptobeurs FTX, bekent schuld aan zes strafrechtelijke aanklachten.

Hoorzitting

Dat werd vandaag (dinsdag, red) bekend tijdens een hoorzitting. Amerikaanse aanklagers doen onderzoek naar alle pionnen in de binnenste cirkel van Sam Bankman-Fried. De oud-CEO van FTX en ook de man achter Alameda Research zit in de penarie.

Singh pleitte schuldig aan een hele reeks aanklachten. Stuk voor stuk gaat het om telefraude (1x), de samenzwering om fraude te plegen (3x), samenzwering om witwaspraktijken te plegen (1x) en één keer samenzwering om de wetten inzake campagnefinanciering te overtreden.

De Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan accepteerde het pleidooi.

Wat is het verhaal van Singh? Hij was een goede vriend van de jongere broer van Bankman-Fried op de middelbare school. Nadat hij bij Alameda werkte, werd hij in 2019 de technisch directeur van FTX.

In 2020 paste Singh de software van FTX aan om Alameda vrij te stellen van automatische verkoop van activa als het te veel geleend geld verloor.

Door de vrijstelling kon Alameda blijven lenen van FTX, ongeacht de omvang van de onderpand van haar leningen (die normaal gesproken een margin call zouden krijgen).

Andere beschuldigingen

Bankman-Fried, de oprichter van FTX, heeft acht beschuldigingen van fraude en samenzwering aan zijn broek hangen. De bekentenissen van Singh maken het voor hem er niet makkelijker op.

Aanklagers vinden dat SBF miljarden aan FTX-klantendeposito’s heeft gestolen om verliezen bij zijn hedgefonds Alameda Research te dichten. Tegen investeerders en geldschieters loog hij tegelijkertijd over de financiële toestand van zijn bedrijven.

De oud-CEO wast zijn handen (vooralsnog) echter in onschuld. Federale aanklagers in Manhattan roepen mensen met kennis van wangedrag bij FTX op om zich te melden.

Sing is niet de eerste FTX’er die instemt met de aanklachten. Eerder deden Caroline Ellison, de CEO van Alameda, en Gary Wang, de chief technology officer van FTX, hetzelfde voor respectievelijk zeven en vier aanklachten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws