Recordaantal risicovolle posities geopend op Bitcoin beurzen

Recordaantal risicovolle posities geopend op Bitcoin beurzen

Volgens CryptoQuant heeft de zogenoemde 'leverage ratio' voor bitcoin (BTC) een nieuw record bereikt. Deze statistiek laat zien dat er meer en meer posities met hefbomen worden geopend, terwijl het aantal liquidaties relatief laag blijft.

Hefboomposities

CryptoQuant is een analysebedrijf die on-chain data en ook informatie van exchanges in kaart brengt. Ondanks dat de koers van bitcoin gisteren en vandaag hard daalde, staan er nog steeds veel leveraged posities open.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze schatten de 'leverage ratio' op 0,224, een recordhoogte. De metric wordt berekend door de open interest van beurzen te delen door het aantal coins dat ze in beheer hebben. De open interest (OI) is de som van alle longs en shorts die open staan.

Recordaantal risicovolle posities geopend op Bitcoin beurzen

Meer risico

Een hogere ratio geeft aan dat meer beleggers risico's met hoge hefbomen nemen. Een groter aandeel van de coins op een beurs heeft dan een risico aan zich hangen: als de prijs te ver stijgt of daalt (buiten de margin, afhankelijk van of het een long of short is), dan worden de posities geliquideerd.

De meeste cryptobeurzen bieden hefboomhandel aan; met FTX, Huobi en Binance als bekendste namen. Een leuke tool om met kleine hoeveelheden wat met hefboomposities te spelen is lnmarkets. Je kunt via lightning een beetje bitcoin (bijvoorbeeld 1000 sats) storten, om ermee te spelen.

Let wel op: hefboomposities zijn erg risicovol!

Posities die door hun margin heen gaan, worden namelijk geliquideerd. Dan ben je ineens je hele inleg kwijt. Vorig jaar september werd er bijvoorbeeld voor $3,5 miljard aan longs en shorts geliquideerd. In het hele jaar 2021 liep dit totaal op tot meer dan $130 miljard.

Vergeleken met een paar dagen geleden, staat de prijs ongeveer 10% lager. Er waren volgens Coinglass slechts een half miljard dollar aan liquidaties.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin prijs

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties