Ruim $130 miljard aan Bitcoin posities geliquideerd in 2021

Er zijn vorig jaar heel wat traders rekt gegaan op hun bitcoinposities. Door de prijsschommelingen in de loop van het jaar zijn er veel liquidaties geweest. Zowel wat betreft longs als shorts. Het zou gaan over miljarden dollars.

Liquidaties

Volgens een rapport van Arcane Research is er in het jaar 2021 voor meer dan $130 miljard aan posities geliquideerd. Het gaat hierbij om de som van longs en shorts die onder water kwamen te staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er waren een aantal memorabele momenten. Een daarvan was tijdens de crash van 7 september, waarbij de liquidaties opliepen tot enkele honderden miljoenen dollars. Maar vooral eind mei ging het er hard aan toe.

Dat was de periode waarin de koers hard daalde nadat Tesla stopte met het accepteren van bitcoin, en tevens de tijd waarin de energie-FUD toesloeg.

Ruim $130 miljard aan Bitcoin posities geliquideerd in 2021

Longs en shorts

Het was een belangrijk thema in 2021, waarin on-chain en derivatenanalyse met een opmars te maken had. Funding rates, leverage en futures waren hot topics.

Het zijn termen die iets zeggen over de derivatenmarkt. Je kunt met hefboom handelen om zo risico’s af te dekken of om die juist extreem aan te gaan. Met een long speculeer je op een prijsstijging en met een short-positie hoop je op een prijsdaling.

Dit doe je als het ware met geleend geld. Je legt zelf bitcoin in, die je kwijt kunt raken als de prijs te veel zakt of stijgt (afhankelijk van waar je op speculeert).

De liquidaties van longs (die gebeuren als de prijs onder een bepaalde margin zakt) kwamen uit op maar liefst $84,45 miljard.

De liquidaties van shorts waren iets minder dan extreem: met $46,89 miljard is dit 50% minder dan de longs. Beurzen waar liquidaties voor de hoogste handelsvolumes zorgden waren Binance en ByBit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws