Recordhoogte Bitcoin hashrate: Miners verkochten massa’s BTC

320 totale weergaven
Bitcoin hashrate

Bitcoin miners ondervinden grote financiële problemen. Toen de Bitcoin koers kortstondig zakte naar $49.000, liepen ze aanzienlijke verliezen op. CryptoQuant meldt dat de Bitcoin hashrate is gestegen naar een recordhoogte van 627 exahashes per seconde (EH/s). Dit is een sterke verbetering na een daling van 8,5% in juli. Ondanks deze stijging blijft de Bitcoin koers onder de hoogste waarde ooit van $73.000 en schommelt rond de $60.000.

Bitcoin mining wordt moeilijker door hogere hashrate

De toename in hashrate betekent dat mining moeilijker is geworden. Het vergt nu meer rekenkracht en energie om elk blok te minen. Dit maakt de concurrentie groter, maar verhoogt ook de beveiliging van het Bitcoin netwerk.

De hash prijs, die aangeeft hoeveel een miner verdient per eenheid rekenkracht, is flink gedaald naar een nieuw laagtepunt van $0,038 per terahash per seconde (TH/s). Na de Bitcoin halving in april was deze nog $0,05 per TH/s. Deze daling komt samen met een grote capitulatie onder miners die vorige week plaatsvond.

Grote verkoopgolf door daling Bitcoin koers

Toen de Bitcoin koers daalde naar $49.500, stegen de uitstromen van miners tot 19.000 BTC op 5 augustus, het hoogste niveau sinds 18 maart. Dit laat zien dat miners hun bezittingen verkochten omdat hun gemiddelde winstmarges waren gedaald tot 25%, het laagste niveau sinds 22 januari.

Tijdens de verkoop van hun reserves leden sommige miners verliezen door de daling van de Bitcoin koers. Ze zagen de grootste dagelijkse verlies sinds 29 mei, namelijk $22 miljoen.

Verschillen tussen grote en kleine miners

Grote Bitcoin mining bedrijven hebben hun reserves kunnen uitbreiden door constante accumulatie, nu tot 66.000 BTC. Daarentegen hebben kleinere miners hun reserves zien dalen. Dit komt door een combinatie van lage winstgevendheid en verhoogde verkoopdruk.

Analyse van blockchain gegevens toont aan dat miners nog steeds onderbetaald worden, vooral door de stijgende mining moeilijkheid en de dalende Bitcoin koers. Mogelijk kan de Bitcoin koers binnenkort wel stijgen door de verwachte renteverlaging van de Fed.

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...