Bitcoin hashrate klimt terwijl BTC koers worstelt – Bitcoin miners in de problemen?

211 totale weergaven

Bitcoin miners hebben een moeilijke tijd doordat de Bitcoin hashrate aan het stijgen is. Deze hashrate geeft aan hoe moeilijk het is om een nieuw block te minen voor de Bitcoin blockchain. Pas als een miner dit succesvol lukt, krijgt hij hiervoor een vergoeding. 

Hoe hoger de hashrate, hoe meer computerkracht er ingezet moet worden en hoe langer het duurt om een block te voltooien. Hierdoor zijn de enrgiekosten hoger en gaat de opbrengst van mining omlaag. Zorgt dit voor minder miners en problemen op de markt?

Bitcoin miners zien opbrengst wegvallen

Door de crash die de Bitcoin koers vorige week meemaakte, vielen ook de opbrengsten van Bitcoin miners terug. Zij ontvangen hun beloning immers ook in Bitcoin en zijn daarmee afhankelijk van de koers.

Een lagere koers in combinatie met een hogere moeilijkheidsgraad in het minen kan al snel voor omslag zorgen in de opbrengsten voor miners. Doordat deze twee factoren samen kwamen afgelopen periode is de opbrengst van Bitcoin miners meer dan 50% teruggelopen.

In de grafiek zie je de opbrengst voor miners in het blauw, en de Bitcoin koers in het zwart. Het mag duidelijk zijn dat de opbrengsten voor miners enorm is gekelderd de afgelopen maanden. Opvallend, want de koers heeft over die gehele periode flinke volatiliteit gekend, maar is niet onder de $50.000 gekomen.

Blijven Bitcoin miners doorgaan met minen?

Het klinkt als een groot risico; als Bitcoin minen te moeilijk wordt en de koers daalt, blijven er dan nog wel Bitcoin miners over? In principe is dit probleem gecoverd doordat hoe meer Bitcoin miners er vertrekken, hoe gemakkelijker het weer wordt om te minen.

De balans zal dus altijd blijven bestaan waardoor Bitcoin mining in principe altijd uit moet blijven kunnen. Er zijn echter ook nog factoren van buitenaf, zoals het stijgen van energiekosten. Dit is ook een reden dat veel mining rigs overgaan op het gebruik van, eigen, duurzame energie.

Door wind- en zonne-energie in te zetten die alleen voor Bitcoin mining rigs bedoeld zijn, komt Bitcoin niet alleen af van het slechte imago, maar zal het actief bijdragen aan de vergroening van de planeet.

Bitcoin mining zou bijvoorbeeld ook een uitkomst kunnen zijn voor het overschot aan energie op het netwerk zoals in Nederland. Op piekmomenten waarop het stroomnet de hoeveelheid energie niet aan kan, bijvoorbeeld op zonnige of zeer winderige dagen, zou deze energie in Bitcoin rigs gestopt kunnen worden om de overtollige energie zo om te zetten in een andere opbrengst.

Nieuwe altcoins werken met staking

Het mining model van Bitcoin zorgt er nog altijd voor dat Bitcoin de meest decentrale en veilige cryptomunt op de markt is, maar veel nieuwe cryptomunten kiezen voor het systeem van staking om transacties op hun netwerk te kunnen voltooien.

Ook nieuwe meme coins gebruiken dit, mede omdat ze hiermee gebruikers verleiden de cryptomunt vast te zetten in een staking pool, wat ook de waarde van de coin ten goede komt. Hoe meer tokens er immers vaststaan, hoe minder aanbod er op de markt is.

Hieronder bekijken we twee projecten die beiden een unieke manier van staking aanbieden aan gebruikers en daarmee de komende tijd wel eens grote stappen kunnen zetten binnen de crypto markt.

Pepe Unchained

Pepe is een bekende meme coin ontwikkeld op de Ethereum blockchain, maar door deze directe link met Ethereum kent de cryptomunt haar nadelen. Daarom hebben de ontwikkelaars van Pepe Unchained de meme nu naar een eigen blockchain gebracht.

Hierdoor zijn transacties goedkoper en sneller en zijn ze gemakkelijk in te zien. Alle transacties staan immers op een eigen ledger opgeslagen.

Pepe Unchained is verkrijgbaar in een presale die tot nu toe succesvol verloopt. Er is al meer dan $ 8 miljoen opgehaald en het lijkt er niet op dat het tempo waarop traders zich inkopen lijkt af te nemen. Hoe eerder je erbij bent, hoe goedkoper de token zal zijn.

Daarna kun je de token direct vastzetten in de staking pool waar nu al meer dan 700 miljoen tokens vastgezet zijn. De geschatte beloningen per jaar liggen rond de 224%.

 

Crypto All-Stars

De meest bijzondere staking coin die de afgelopen tijd gelanceerd is, is Crypto All-Stars. Dit nieuwe project maakt het mogelijk om alle top meme coins op één plek te staken door het MemeVault ecosysteem.

In deze MemeVault kun je niet alleen de eigen $STARS token gaan staken, maar ook DOGE, SHIBA en vele andere coins. Dit zorgt ervoor dat je nooit meer verschillende applicaties en websites af hoeft te struinen om jouw opbrengsten te bekijken.

Crypto All-Stars, beste crypto gaming coins

Ook Crypto All-Stars is via een presale beschikbaar. De presale is nog maar enkele dagen actief en heeft al meer dan $ 370.000 opgebracht. Je koopt de token gemakkelijk door Ethereum, BNB of USDT in te ruilen vanuit je crypto wallet.

Disclaimer: dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en maakt geen deel uit van de redactionele inhoud van BitcoinMagazine.nl. Dit is geen beleggingsadvies, doe uw eigen onderzoek.

Lees meer over:
bitcoin miners

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...